Senat usvojio golemi paket pomoći od 1.900 milijardi dolara

Paket uključuje 400 milijardi dolara za jednokratne isplate većini Amerikanaca u iznosu od 1.400 dolara, 300 dolara sedmično.

Paket pomoći uključuje i naknade za 9,5 miliona Amerikanca koji su u krizi ostali bez posla (EPA)
Paket pomoći uključuje i naknade za 9,5 miliona Amerikanca koji su u krizi ostali bez posla (EPA)

Senat je u subotu usvojio plan predsjednika Joea Bidena za oporavak od pandemije COVID-a 19 vrijedan 1.900 milijardi dolara, nakon cjelonoćnog zasjedanja na kojem je među demokratima najviše neslaganja bilo oko pomoći za nezaposlene, a republikanska manjina nije uspjela u pokušajima da progura tridesetak amandmana, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Paket uključuje 400 milijardi dolara za jednokratne isplate većini Amerikanaca u iznosu od 1.400 dolara, 300 dolara sedmično za produžene naknade za 9,5 miliona ljudi koji su u krizi ostali bez posla i 350 milijardi dolara pomoći državnim i lokalnim vlastima kojima su se zbog pandemije smanjili budžeti.

Plan je u senatu prošao sa 50 glasova ‘za’ i 49 ‘protiv’, a nijedan republikanac nije glasao za jedan od najvećih paketa poticaja u historiji SAD-a.

Borba nije gotova jer se zakon mora vratiti u zastupnički dom koji je prije sedam dana odobrio nešto drugačiju verziju.

Pokazatelj teškoća koje će Biden imati u Kongresu

Sukob u demokratskoj stranci oko naknada za nezaposlene i cjelonoćni napor republikanaca da izmijene zakon, za koji ankete pokazuju da ga podržava šira javnost, oslikava teškoće koje će Biden imati u donošenju nekih drugih politika u Kongresu.

Zakon je prioritet za Bidena nakon što je korona virus usmrtio više od 520 hiljada Amerikanaca.

Raspava i glasanje trajali su rekordnih 11 sati i 50 minuta, najduže u modernoj eri.

Demokrati su nastojali ispregovarati visinu iznosa podrške za nezaposlene kako bi zadovoljili centriste, u prvom redu senatora Joea Manchina, demokrata koji zastupa Zapadnu Virginiju, koja je velikom većinom podržala republikanskog bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na izborima u novembru.

Produžene isplate za nezaposlene pokazale su se najspornijim dijelom zakona. U verziji koja je u prošlu subotu prošla u zastupničkom domu tražilo se 400 dolara sedmično, no kompromisom se ta podrška smanjila na 300 dolara.

U tom je tekstu predloženo i dvostruko povećanje minimalne satnice od 15 dolara, što je senat također odbio.

Umjereni demokrati strahovali su da će veće beneficije za nezaposlene i povećanje minimalne plaće naštetiti kompanijama u ruralnim državama.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO