SAD zabranio zloglasnom ukrajinskom oligarhu ulazak na svoj teritorij

Sjedinjene Američke Države zabranile su u petak ulazak u zemlju ukrajinskom oligarhu Igoru Kolomojskom kojeg optužuju za ‘korupciju’ i napad na demokratiju.

Igor Kolomojski je bivši vlasnik najveće privatne banke u Ukrajini koja je privatizirana pošto je on, sumnja se, izvukao iz nje 5,5 milijarda eura (EPA)

Sjedinjene Američke Države zabranile su u petak ulazak u zemlju ukrajinskom oligarhu Igoru Kolomojskom kojeg optužuju za “korupciju” i napad na demokratiju, a na tom potezu zahvalio im je ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski.

Zabrana, koja se primjenjuje i na suprugu i djecu oligarha, povezana je ponajprije s njegovim mandatom područnog guvernera 2014. i 2015. koji je, po navodima američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, zloupotrijebio “radi lične koristi”, prenosi Hina.

Državni sekretar je u saopćenju ipak izrazio načelnu zabrinutost u vezi s Igorom Kolomojskim, bivšim vlasnikom najveće privatne banke u Ukrajini koja je privatizirana pošto je on, sumnja se, izvukao iz nje 5,5 milijarda eura.

“Želim ujedno izraziti našu zabrinutost u vezi s trenutačnim i neprekidnim naporima Kolomojskog da potkopa demokratske procese i ustanove u Ukrajini, što je velika prijetnja za njenu budućnost”, upozorio je Blinken.

“SAD će i ubuduće biti uz sve Ukrajince koji rade na promicanju reforma”, dodao je.

Zahvala predsjednika

Ured ukrajinskog predsjednika na objavu je u petak reagirao zahvalom međunarodnim partnerima na naporima za poboljšanje poslovnog ozračja.

“Ukrajina mora prevladati sistem kojim dominiraju oligarsi”, naveo je ured predsjednika. “Ukrajina je zahvalna svakog partneru što je podržava na tom putu”.

Spornog oligarha smatraju bliskim predsjedniku Volodimiru Zelenskom koji je izabran 2019. zahvaljujući obećanju da će se boriti s korupcijom. Humoristične emisije i televizijske serije tog nekadašnjeg glumca koji se do izbora nije bavio politikom, prikazivale su se na mreži Igora Kolomojskog.

Advokat Donalda Trumpa, Rudy Giuliani sastao se s oligarhom kako bi, čini se, posredovao u njegovu kontaktu sa Zelenskim.

Američko ministarstvo finansija je u januaru uvelo sankcije četveroma Ukrajincima koji su pomagali Giulianiju u njegovim naporima, optuživši ih za upletanje u izbore. Među njima je i parlamentarni zastupnik navodno blizak Kolomojskom.

Izvor: Agencije