Perseverance prešao šest metara tokom probne vožnje na Marsu

NASA-in rover Perseverance prvi se put kretao Crvenim planetom prevalivši put od 6,5 metara u 33 minute.

Kratkim putovanjem testirana je mobilnost u svrhu provjere sistema rovera (EPA)
Kratkim putovanjem testirana je mobilnost u svrhu provjere sistema rovera (EPA)

NASA-in rover Perseverance prvi se put kretao Crvenim planetom prevalivši put od 6,5 metara u 33 minute, saopćila je američka svemirska agencija u petak.

Kratkim putovanjem testirana je mobilnost u svrhu provjere sistema rovera, prenosi Hina.

NASA planira da se u sklopu naučnih istraživanja Perseverance kreće po površini Marsa prelazeći put od 200 ili više metara.

Rover se pomaknuo četiri metra unaprijed, okrenuo ulijevo i potom unazad za 2,5 metra kako bi se privremeno parkirao.

“Roverov pogon na šest točkova je odlično reagirao”, rekla je Anais Zarifian, NASA-ina inženjerka. “Sada smo uvjereni da nas naš pogonski sistem, spreman za vožnju, može odvesti kamo god nas nauka uputi u sljedeće dvije godine”.

Rover, težak oko 1.000 kilograma i veličine malog automobila, spustio se na Mars prilikom rizičnog slijetanja 18. februara, nakon 480 miliona kilometara dugog putovanja kroz svemir.

Očekuje se da će Perseverance proučavati površinu Marsa najmanje dvije godine radi istraživanja klime i geologije te prikupljanja uzoraka stijena i tla.

Izvor : Agencije

Povezane

Prvi put u historiji, američka Agencija za istraživanje svemira napravila je video snimak spuštanja na Mars. NASA je objavila prve snimke spuštanja vozila Perseverance na Crvenu planetu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO