Mediji: Ruski i kineski hakeri stoje iza napada na Evropsku agenciju za lijekove

EMA je pokrenula istragu s nizozemskim i evropskim pravosudnim tijelima, ali do sada nije iznijela detalje.

Iz Evropske agencije za lijekove sa sjedištem u Amsterdamu izvijestili su u decembru o hakerskom napadu u kojem su dokumenti o vakcinama i lijekovima protiv COVID-a 19 ukradeni i procurili na internet (EPA)
Iz Evropske agencije za lijekove sa sjedištem u Amsterdamu izvijestili su u decembru o hakerskom napadu u kojem su dokumenti o vakcinama i lijekovima protiv COVID-a 19 ukradeni i procurili na internet (EPA)

Ruska obavještajna agencija i kineski špijuni stoje iza prošlogodišnjeg hakerskog napada na Evropsku agenciju za lijekove (EMA), izvijestile su nizozemske novine De Volkskrant pozivajući se na izvore bliske istrazi, prenijele su agencije Reuters i Hina.

Iz Evropske agencije za lijekove sa sjedištem u Amsterdamu izvijestili su u decembru o hakerskom napadu u kojem su dokumenti o vakcinama i lijekovima protiv COVID-a 19 ukradeni i procurili na internet.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar u subotu, ali iz Moskve su više puta demantirane optužbe za hakiranje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također nije bilo dostupno za komentar, a iz Pekinga je ranije rečeno da se čvrsto protive svim oblicima hakerskih napada.

Istraga s nizozemskim i evropskim pravosudnim tijelima

EMA je pokrenula istragu s nizozemskim i evropskim pravosudnim tijelima, ali do sada nije iznijela detalje o tome ko bi mogao biti krivac za napade.

Nizozemske novine De Volkskrant u subotu su izvijestile da je EMA na meti kineskih špijuna još od prve polovice 2020, a kasnije tokom godine postala je meta i ruskih obavještajaca.

Kinezi su pristup dobili hakiranjem sistema njemačkog univerziteta, stoji u novinskom izvještaju, dok su Rusi navodno iskoristili nedostatke u EMA-inom postupku prijave korisnika u dva koraka i drugim vrstama odbrane od hakerskih napada.

Navodni ruski hakeri imali su pristup sistemima EMA-e više od mjesec dana, rekli su izvori za De Volkskrant.

Uglavnom ih je zanimalo koje će zemlje koristiti vakcinu protiv COVID-a 19 koje su razvili Pfizer i BioNTech i koliko će doza kupiti, dodaju iz nizozemskih novina.

Pfizer i BioNTech objavili su ubrzo nakon otkrića prvog hakerskog napada na EMA-u da je pristupljeno dokumentima koji se odnose na njihovu vakcinu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO