Papa Franjo u Uru pozvao na mir i bratstvo među religijama

Poglavar Katoličke crkve rekao je da nikada ne može biti mira dok Iračani gledaju na ljude drugih vjera kao na ‘ostale’.

Papa Franjo je u subotu doputovao u ruševine Ura u južnom Iraku kako bi poslao poruku međuvjerske tolerancije i bratstva tokom prve posjete jednog pape Iraku (Reuters)

Papa Franjo tražio je od vjerskih čelnika muslimana i kršćana da ostave po strani vjerske animozitete i da zajednički rade na miru i jedinstvu na međureligijskom sastanku u tradicionalnom rodnom mjestu poslanika Abrahama, oca njihovih religija.

“U ovome je istina religioznosti: slavite Boga i volite svog susjeda”, poručio je papa Franjo, prenijela je Fena pozivajući se na AP.

Papa Franjo je u subotu doputovao u ruševine Ura u južnom Iraku kako bi poslao poruku međuvjerske tolerancije i bratstva tokom prve posjete jednog pape Iraku, zemlji razdiranoj vjerskim i političkim podjelama.

Uz veličanstveni hram u blizini, papa je poručio vjerskim čelnicima da je ispravno što su se okupili u Uru “vraćajući se našim korijenima, izvoru Božijeg rada, rodnom mjestu naših religija“, kako bi se zajednički molili za mir kao djeca Abrahama, poslanika zajedničkog za muslimane, kršćane i Jevreje.

“S ovog mjesta, gdje je vjera rođena, iz zemlje našeg oca Abrahama potvrdimo da je Bog milosrdan i da je najveće bogohuljenje profanisati njegovo ime mržnjom prema našoj braći i sestrama. Neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje nisu rođeni u vjerničkom srcu: oni su izdajice religije”, kazao je papa.

Naglasio je da nikada ne može biti mira dok Iračani gledaju na ljude drugih vjera kao na “ostale“.

“Mir nikada ne traži pobjednike i gubitnike, nego braću i sestre koji se, zbog svih nerazumijevanja i rana iz prošlosti, otiskuju na putovanje od sukoba do jedinstva”, izjavio je papa Franjo.

Historijski susret s šiitskim duhovnim vođom

Papa Franjo se ranije u subotu sastao s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, vrhovnim vjerskim poglavarom šiita, te je apelirao na važnost održivog suživota u zemlji razorenoj nasiljem i sukobima.

Sastanak pape Franje i Alija Sistanija u svetom gradu Najaf tokom rizične papine turneje po Iraku, predstavlja prvi i historijski susret nekog pape i najvišeg duhovnog vođe šiita. Državna televizija Ekhbariya prikazala je kako se veliki Papin konvoj kreće Najafom, dok su uz cestu stajala djeca mašući iračkim i vatikanskim zastavicama, objavio je Reuters, a prenijela Hina.

Papa Franjo sastao se s velikim ajatolahom Ali al-Sistanijem u Najafu u Iraku (Reuters)

Sistani je jedna od najvažnijih ličnosti šiitskog islama, kako u Iraku, tako i drugdje u svijetu, navode agencije. Sistani (90) rijetko održava sastanke i odbija razgovarati s iračkim sadašnjim i bivšim premijerima, tvrde njemu blisku dužnosnici. Sistani je pristao sastati se s Papom, ali bez prisustva iračkih dužnosnika, saopćio je izvor iz predsjedničkog ureda.

Sastanak s papa Franjom održan je u Sistanijevom skromnom domu u Najafu gdje boravi desetljećima.

Sistani, koji milionima šiitskih sljedbenika predstavlja vođu, intervenirao je tokom kritičnih situacija u Iraku kada je zemlje prelazila iz jedne krize u drugu. Rijetko se pojavljuje u javnosti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO