FT: EU traži pristup vakcinama AstraZenece proizvedenim u Americi

Anglo-švedski proizvođač lijekova je na meti kritika EU-a zbog odgođenih isporuka doza.

Neprestano radimo na poboljšanju isporuke i nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja, kazao je Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece, evropskim zakonodavcima na javnoj raspravi u februaru (EPA)

Evropska unija zatražit će od Sjedinjenih Američkih Država da dozvole izvoz cjepiva AstraZenece kako bi nadomjestila vlastite nedostatke u opskrbi, objavio je u subotu Financial Times (FT).

Osim isporuke velikog broja doza, EU želi da Washington osigura slobodan protok glavnih sastojaka vakcine potrebnih za proizvodnju u Evropi, navedeno je u izvještaju FT-a, kojeg prenose Reuters i Hina.

“Vjerujemo da možemo sarađivati s SAD-om kako bismo osigurali (…) da ugovorne obaveze proizvođača vakcina prema Evropi budu u potpunosti ispoštovane”, citirao je FT Evropsku komisiju.

Članice EU-a počele su s vakcinacije krajem decembra, međutim, proces traje puno sporije nego u ostalim bogatim zemljama kao što su Velika Britanija i SAD.

Kao glavni uzrok sporog napretka, dužnosnici navode probleme u opskrbi proizvođača,

Evropska komisija i Italija ove su sedmice blokirale pošiljku vakcina protiv korona virusa AstraZenece namijenjenu Australiji jer proizvođač nije ispunio ugovorne obveze prema EU-u.

EU naručila 300 miliona doza

Anglo-švedski proizvođač lijekova je na meti kritika od strane EU-a zbog odgođenih isporuka doza. EU je naručila 300 miliona doza do kraja juna.

“Neprestano radimo na poboljšanju isporuke i nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja za Q2”, kazao je Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece, evropskim zakonodavcima na javnoj raspravi u februaru.

EU također planira proširiti svoj autorizacijski koncept za izvoz vakcina protiv COVID-a 19 do kraja juna, rekli su Reutersu u četvrtak dva izvora iz EU-a.

Prema konceptu, kompanije moraju dobiti odobrenje prije izvoza vakcina, ali mogu biti i odbijene ako ne poštuju ugovorne obveze prema EU.

Evropska komisija i AstraZeneca nisu bile dostupne za komentar.

Izvor: Agencije