EU i SAD uzajamno ukinuli carine uvedene zbog spora u vezi aviona

Evropska unija i SAD dogovorili su suspenziju na četiri mjeseca uzajamnih carina uvedenih zbog spora u vezi subvencija proizvođačima aviona Airbus i Boeing.

EU je uveo carine SAD-u zbog subvencija Boeingu, vrijednih četiri milijarde dolara, a SAD je uveo carine EU zbog subvencija Airbusu od 7,5 milijardi dolara (EPA)

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su u petak suspenziju na četiri mjeseca uzajamnih carina uvedenih zbog spora u vezi subvencija proizvođačima aviona Airbus i Boeing.

Riječ je o sporu koji je već godinama predmet postupka u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), prenosi Hina.

WTO je u oktobru prošle godine odobrio Evropskoj uniji uvođenje carina SAD-u zbog nelegalnih subvencija Boeingu u vrijednosti od četiri milijarde dolara.

Pretprošle godine je WTO odobrio SAD-u kompenzacijske carine zbog evropskih subvencija Airbusu na uvoz iz EU-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara.

Dvije su strane objavile odluku o uzajamnom ukidanju tih carina nakon telefonskog razgovora predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i američkog predsjednika Joea Bidena.

“Kao simbol svježeg početka, predsjednik Biden i ja dogovorili smo suspenziju svih izvoznih carina u kontekstu spora Airbus-Boeing”, izjavila je Ursula von der Leyen.

Trajno rješenje

Suspenzija se odnosi na sve proizvode, onih koji su povezani sa zračnom industrijom i onih koji nisu, rekla je.

U zajedničkoj izjavi EU-a i SAD-a kaže se da su obje strane spremne raditi na sveobuhvatnom i trajnom rješenju spora u vezi aviona.

“Ovi koraci signaliziraju odlučnost obje strane da započnu novi odnos”, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Predsjednica Komisije rekla je da su tokom telefonskog razgovora razmijenili mišljenje o aktualnim temama – COVID-u 19 i cjepivima.

Istaknula je da je Bidena pozvala na globalni samit o zdravlju koji će se 21. maja održati u Rimu.

Također su razgovarali i o nizu drugih tema poput klimatskih promjena, ekonomskoj suradnji, vanjskoj politici.

Izvor: Agencije