Demokrate usaglasile Bidenov paket pomoći

Demokrate u američkom Senatu dogovorili su se o paketu pomoći u pandemiji vrijednom 1.900 milijardi dolara koji je predložio predsjednik Joe Biden.

Svi republikanski senatori su jedinstveni protiv Bidenovog prijedloga (EPA)

Demokrate u američkom Senatu dogovorili su se u subotu o paketu pomoći u pandemiji vrijednom 1.900 milijardi dolara koji je predložio predsjednik Joe Biden i odbacili pokušaje republikanaca da izmijene zakonski paket na maratonskoj sjednici.

Dok su svi republikanski senatori jedinstveni protiv Bidenovog prijedloga, svih 50 demokrata, koji tijesno kontroliraju gornji dom, moraju ostati složni kako bi prošao paket pomoći i nadaju se da će to uspjeti ovaj vikend.

Proces je zastao na više od 11 sati dok su demokrate unutar stranke nastojali ispregovarati visinu iznosa podrške za nezaposlene kako bi zadovoljili centriste, u prvom redu senatora Joea Manchina, prenosi Hina.

Kad se to pitanje riješilo, izglasano je nekoliko stotina prijedloga izmjene zakona.

Demokrate su odbili republikanske prijedloge kojima bi se iznos paketa smanjio na 650 milijardi dolara, kojim bi se kažnjavale države poput New Yorka koje su umanjile broj smrtnih slučajeva u staračkim domovima te prijedlog po kojemu bi škole dobile saveznu pomoć samo ako se nastava odvija u učionicama.

Najveća javnozdravstvena kriza u stoljeću ubila je više od 521.000 ljudi u SAD-u, a bez posla su ostali milioni.

Zakonski paket pomoći uključuje finansiranje cjepiva i medicinskih potrepština, pomoć nezaposlenima i novi krug finansijske pomoći kućanstvima, malim poduzećima te državnim i lokalnim vlastima.

Ankete pokazuju da paket pomoći podržava šira javnost.

Demokrate se nadaju da će osigurati da ga Biden potpiše prije 14. marta kada ističu neke trenutačne podrške.

Problematične tačke

Podrške za nezaposlenost samo su jedna od problematičnih tačaka u opsežnom paketu pomoći. Pokušaj podizanja minimalne plaće već je propao, a demokrate su dogovorile izmjene zakona kako bi se više pomoći usmjerilo na manje države i gradove.

U verziji, koja je prošla u Zastupničkom domu prošlu subotu, poziva se na 400 dolara sedmično podrške za nezaposlene sve do 29. augusta kako bi se pomoglo Amerikancima koji su ostali bez posla usred ekonomske traume uzrokovane korona virusom.

No kompromisom će se ta potpora smanjiti na 300 dolara sedmično, ali do 6. septembra, otkrio je demokratski izvor.

Dogovorom se također produljuje porezna olakšica za kompanije na još godinu dana – do 2026.

Biden podržava kompromis, navela je Bijela kuća.

Ako Senat usvoji zakon, Zastupnički dom mora potvrditi izmjene zakonskog paketa pomoći prije nego što ga Biden potpiše.

Republikanci su podržavali raniji paket pomoći u borbi protiv korona virusa i za pokretanje najveće svjetske ekonomije koje tek treba nadomjestiti 9,5 miliona nezaposlenih od prošle godine.

No s demokratama na vlasti u Bijeloj kući i oba doma Kongresa, republikanci kritiziraju novi paket pomoći i tvrde da je preskup.

Izvor: Agencije