Zajednički stav Izraela i SAD-a o istrazi ICC-a

Američka potpredsjednica i izraelski premijer razgovarali su o istrazi Međunarodnog krivičnog suda mogućih ratnih zločina na okupiranim palestinskim teritorijama.

Tužiteljica Fatou Bensouda je pokrenula istragu o navodnim zločinima na palestinskim teritorijama (EPA - Ilustracija)
Tužiteljica Fatou Bensouda je pokrenula istragu o navodnim zločinima na palestinskim teritorijama (EPA - Ilustracija)

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris je u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom naglasila snažnu posvećenost SAD-a sigurnost Izraela u trenutku kada se ta zemlja suočava sa zvaničnom istragom Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

U saopćnju Bijele kuće se kaže da su Harris i Netanyahu potvrdili zajednički stav svojih vlada o protivljenju pokušajima ICC-a iz Haga da provede svoju nadležnost nad izraelskim državljanima, dan nakon što je tužiteljica ICC-a rekla da će njen ured formalno istražiti navodne ratne zločine na palestinskim teritorijama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Odluka odlazaće glavne tužiteljice Fatou Bensoude da pokrene zvaničnu istragu izraelskih vojnih akcija i širenja jevrejskih naselja na teritorijama okupiranim tokom Šestodnevnog rata 1967. godine je objavljena u srijedu, a Netanjahu je osudio takav potez, označivši ga “suštinom licemjerja i antisemitizma”.

‘Nezavisna, nepristrasna i objektivna istraga’

Dan ranije je glasnogovornik američke diplomatije Ned Price naveo kako se SAD “žestoko protivi“ istrazi ICC-a o navodnim zločinima na palestinskim teritorijama.

Dodao je kako administracija Josepha Bidena ipak “preispituje“ sankcije poduzete za vrijeme administracije Donalda Trumpa protiv tužiteljice Bensoude i drugih zvaničnika međunarodne jurisdikcije.

Tužiteljica Bensouda saopćila je u srijedu kako je pokrenula istragu o navodnim zločinima na palestinskim teritorijama.

Kako je navedeno, istraga će se voditi “nezavisno, nepristrasno i objektivno, bez straha ili naklonosti“.

Bensouda je još 2019. godine rekla kako postoji “razumna osnova“ da se otvori istraga ratnih zločina u izraelskim vojnim akcijama u Pojasu Gaze te širenju nelegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor : Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO