Zabranjen izvoz vakcina iz EU-a u Australiju, ali ne i u druge zemlje

Evropska unija je na zahtjev Italije zabranila izvoz 250.000 doza AstraZeneca vakcine protiv korona virusa u Australiju, ali EU i dalje izvozi u dvadesetak zemalja.

Mediji u EU ocjenjuju da vakcinacija stanovništva veoma kasni i, kao i francuski list Figaro, smatraju da je 'Evropa zapala u pravi haos u vezi vakcina' (EPA)

Evropska unija je na zahtjev Italije zabranila izvoz 250.000 doza AstraZeneca vakcine protiv korona virusa u Australiju, ali EU i dalje izvozi u dvadesetak zemalja, saopćila je u petak Evropska komisija (EK) u Briselu, ali nije navela koje količine se i dalje izvoze, mada u Uniji osjetno nedostaju vakcine.

Vlada u Rimu je zahtijevala da EK zaustavi izvoz u Australiju uz ocjenu da ta zemlja nije ugrožena, dok kompanija AstraZeneca nije ispoštovala ugovor s EU i isporučila je dosad znatno manje količine Italiji i drugim članicama Unije, prenosi Beta.

Mediji u EU ocjenjuju da vakcinacija stanovništva veoma kasni i, kao i francuski list Figaro, smatraju da je “Evropa zapala u pravi haos u vezi vakcina”.

Zvaničnici u Briselu i vlade EU-a su veoma zabrinute što, istovremeno, mora da se vodi prava bitka protiv loših informacija i potpunih dezinformacija, izmišljotina u vezi djelovanja i navodnih loših posljedica vakcinacije protiv korona virusa, tako da se ispostavilo da, recimo, Austrijanci dvaput veće povjerenje imaju u rusku, nego u vakcinu AstraZeneca, koju je također odbilo da primi čak 300.000 Nijemaca.

Iako je agencija EU za lijekove počela da ispituje rusku vakcinu, Figaro i neki komentatori i političari, naročito u Poljskoj i baltičkim zemljama, se oštro protive riješenosti više članica EU da nabave i rusku i kinesku vakcinu, jer misle da to ide na ruku “geopolitičkim i ideološkim ciljevima Pekinga i Moskve” za slabljenje Unije i ruši njenu strategiju.

Nedostatak vakcina

Evropski komesar za jedinstveno tržište Thierry Breton je, međutim, izjavio da nema smetnje da zemlje EU-a nabave i rusku ili kinesku vakcinu, a ocijenio je i da je svrsishodna namjera Austrije i Danske da krenu u saradnju s Izraelom u proizvodnji vakcina, iako je to naišlo na kritiku Francuske koja u tome vidi narušavanje jedinstvene politike Unije.

Njemački portal Deutsche Welle u osvrtu navodi da je geslo Unije “vakcinisati, vakcinisati”, ali da vakcina u EU nema, dok je američki predsjednik Joe Biden najavio da će Amerika, koja je isto kao i Velika Britanija obustavila izvoz vakcina, do kraja maja vakcinisati sve odrasle stanovnike…a u Njemačkoj, dva i po mjeseca otkako je krenuo program imunizacije, vakcinu je primilo samo pet posto stanovništva, mada su oni najstariji bar zbrinuti.

Manjak vakcina, porast zaraze novim sojevima korona virusa, sve veći strah stanovništva, uz pobunu i nedisciplinu jednog dijela, zaista su Uniju doveli do  “pravog haosa”, tako da sad i ruska i kineska vakcina, koje su u početku bile prokužene dobijaju zeleno svjetlo, utoliko prije što je i svjetski ugledni britanski medicinski časopis Lancet ocijenio da je djelotvornost ruske Sputnik V vakcine 92 posto.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je probila led i stavila do znanja da su “sve vakcine dobrodošle, a ruski institut Gamaleja, koji proizvodi ruske vakcine je u četvrtak stupio u vezu s njemačkom laboratorijom IDT.

Ton se promijenio i u Parizu, gdje su predsjednik Emmanuel Macron i šef diplomatije Jean-Yves Le Drian rekli da EU treba da bude zainteresirana i za rusku vakcinu “čim je odobri Evropska agencija za lijekove…jer vakcine nemaju nacionalnost”.

Izvor: Agencije