Novartis će pomoći CureVacu u proizvodnji vakcine

Zadnjih sedmica su zaredale informacije o uspostavi saradnje suparničkih laboratorija radi povećanja ponude vakcina protiv COVID-19.

Novartis planira do kraja godine proizvesti 50 miliona doza te 200 miliona u 2022. godini (EPA)

Njemački laboratorij CureVac saopćio je da je potpisao ugovor s velikom švicarskom farmaceutskom kompanijom Novartisom, na osnovu kojega će već 2021. godine sudjelovati u proizvodnji vakcine protiv COVID-19.

Novartis planira početi proizvodnju te vakcine, koja još čeka odobrenje evropskog regulatora, “u drugom tromjesečju 2021. godine” te do kraja godine proizvesti “najviše 50 miliona doza” i gotovo 200 miliona u 2022. godini, navodi se u saopćenju njemačke biotehnološke kompanije, prenosi Hina.

“Pripreme za početak proizvodnje, prenos tehnologije i ispitivanja već su počele”, a prve isporuke planiraju se na ljeto iz Novartisove tvornice u Kundlu, u Austriji, dodaje isti izvor.

Kandidat za vakcinu CureVac trenutno je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja i u postupku je stalnog ocjenjivanja Evropske agencije za lijekove (EMA).

Evropska komisija će kupiti 405 miliona doza

CureVac je još prije nekoliko sedmica izvijestio da je potpisao ugovor o saradnji s farmaceutskom grupacijom Bayerom, koja će ga također podupirati u proizvodnji, dok je nestašica vakcina na međunarodnom nivou jedna od glavnih zapreka u suzbijanju pandemije.

“S našim novim partnerom možemo znatno povećati naše proizvodne kapacitete i proširiti proizvodnu mrežu”, istaknuo je Florian von der Muelbe, direktor proizvodnje u CureVacu.

Zadnjih sedmica su zaredale informacije o uspostavi saradnje suparničkih laboratorija radi povećanja ponude vakcina.

Novartis je tako već najavio pomoć BioNTechu/Pfizeru u proizvodnji seruma.

Evropska komisija je potpisala ugovor s CureVacom o kupovini 405 miliona doza.

Izvor: Agencije