Muslimani Novog Zelanda ponovno izloženi prijetnji

Nekoliko dana uoči druge godišnjice terorističkih napada na dvije džamije, u kojima je ubijena 51 osoba, muslimani Novog Zelanda izloženi su novim prijetnjama.

Obilježavanje sjećanja na žrtve pokolja u džamijama u Christchurchu 2019. godine (Reuters)
Obilježavanje sjećanja na žrtve pokolja u džamijama u Christchurchu 2019. godine (Reuters)

Policija Novog Zelanda uhapsila je u četvrtak dvije osobe i optužila jednu od njih za prijetnje ubistvom, zbog prijetnji islamskom centru Linwood i džamiji Al Noor u Christchurchu, koje je iznio preko interneta.

Ova vijest dolazi nekoliko dana uoči druge godišnjice terorističkih napada na dvije džamije 2019. godine, u kojima je ubijena 51 osoba, a deseci su ranjeni.

John Price, zvaničnik policije okruga Canterbury, izjavio je na konferenciji za novinare da je izvršen nalog za pretres ranije u četvrtak, nakon prijetnji koje su upućene džamijama na web stranici 4SChan.

Policija je obavještena o prijetnjama putem njihove linije ”Crime Stoppers” prije nekoliko dana.

Price je rekao da je jedan od uhapšenih 27-godišnjak koji se tereti za prijetnje ubistvom, a pred okružnim sudom u Christchurchu bi se trebao pojaviti 5. marta.

Također je kazao da se policijska istraga nastavlja, dodajući da se u ovoj fazi ne mogu objaviti detalji o prirodi prijetnje.

‘Prijetnje shvatamo ozbiljno’

Price je rekao da je druga osoba koja je uhapšena puštena na slobodu, ističući da se “neće tolerirati nikakve poruke mržnje ili osobe koji žele nanijeti štetu našem društvu”.

”Sve prijetnje ove vrste shvatamo vrlo ozbiljno i usko sarađujemo s muslimanskom zajednicom”, dodao je.

Brentona Tarranta, napadača koji je izvršio masakr u džamijama u Christchurchu, sud na Novom Zelandu osudio je prije nekoliko mjeseci na kaznu doživotnog zatvora, bez mogućnosti uvjetnog otpusta, za ubistvo 51 osobe, nakon što je pucao u vjernike 15. marta 2019. godine.

Počinitelj masakra, 29-godišnji Australac, u martu je priznao krivicu za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i za teroristički napad, a ovaj pokolj se smatra najkrvavijim incidentom pucnjave u povijesti Novog Zelanda.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO