EU: Žene u većoj mjeri trpe posljedice pandemije

Napredak u ženskim pravima teško se osvaja, ali se lako gubi, naglašeno je u godišnjem izvještaju Evropske unije.

Pandemija je negativno utjecala i na sigurnost žena (EPA - Ilustracija)

U godišnjem izvještaju Evropske unije o rodnoj ravnopravnosti konstatira se da su žene u EU u većoj mjeri pogođene pandemijom COVID-19, jer one, između ostalog, čine veliku većinu zdravstvenih radnika, a bilježi se i porast nasilja u porodici nad ženama u ovom periodu.

U izvještaju EU-a, koji će biti objavljen kasnije u petak, a u koji je agencija Reuters imala uvid, navodi se da su se zdravstveni rizici za žene povećali, kao i opterećenje i izazovi u ravnoteži između poslovnog i privatnog života, a žene su također preuzele više odgovornosti prilikom zatvaranje, prenosi Tanjug.

“Pandemija COVID-19 više je utjecala na živote žena. Već postoji dovoljno dokaza da su teško postignuta dostignuća proteklih godina vraćena nazad, a napredak u ženskim pravima teško se osvaja, ali se lako gubi”, naglašava se u godišnjem izvještaju EU-a.

EU posebno ističe da je pandemija negativno utjecala na sigurnost žena i da je zabilježeno povećanje porodičnog nasilja u Francuskoj, Litvaniji, Irskoj i Španiji tokom prvog zatvaranja u proljeće 2020. godine.

Pad zaposlenosti žena u Uniji

EU konstatira da žene obavljaju više poslova nego muškarci u kojima je potreban lični kontakt i da su zbog toga najviše pogođene ograničenjima koja su uvedena da bi suzbila širenje korona virusa.

“Prekomjerna zastupljenost žena u slabije plaćenim sektorima i zanimanjima, kao što su ugostiteljstvo, maloprodaja ili lične usluge, čine ih posebno ranjivim na tržištima rada pogođenim krizom COVID-19”, navodi se u godišnjem izvještaju.

Reuters prenosi da je u izvještaju iznesen podatak da je zaposlenost žena u EU opala nešto više od zaposlenosti muškaraca tokom ranog perioda pandemije, a da su žene od tada imale više poteškoća u pronalaženju novog posla.

To bi, prema izvještaju, moglo dovesti do nižih penzija za žene i povećanja rodnog jaza u penzijama i drugih nejednakosti i u desetljećima koja dolaze.

Izvor: Agencije