Ekonomski gubici sirijskog rata veći od 1.200 milijardi dolara

Ukupni broj poginulih civila u sirijskom ratu procjenjuje se na gotovo 600.000.

U izvještaju se navodi da je zbog posljedica rata životni vijek sirijske djece smanjen za 13 godina (EPA)

Osim miliona mrtvih ili raseljenih, ekonomski gubici sirijskog rata, koji traje već deceniju, iznose više od 1.200 milijardi dolara, navodi se u novom izvještaju organizacije za humanitarnu pomoć World Vision International.

U izvještaju pod naslovom “Previsoka cijena konflikta za sirijsku djecu” koji je objavio World Vision International sa sjedištem u Kaliforniji, navodi se da čak i da se rat u Siriji danas završi, do 2035. godine ta zemlja bi ostala bez dodatnih 1.400 milijardi dolara zbog posljedica rata, prenosi Anadolija.

Ako se tome još doda i utjecaj rata na zdravlje i obrazovanje sirijske djece, brojka bi se kretala i do 1.700 milijardi dolara.

U izvještaju se navodi da je zbog posljedica rata životni vijek sirijske djece smanjen za 13 godina.

Posljedice rata

Humanitarna pomoć Siriji u posljednjih deset godina iznosila je 19,4 milijardi dolara, ili 1,6 posto ukupnih ekonomskih gubitaka koje je zemlja pretrpjela.

Zbog posljedica rata, od marta 2011. godine raseljena je polovina stanovništva Sirije, a 40 posto njih su djeca. Ukupni broj poginulih civila u sirijskom ratu procjenjuje se na gotovo 600.000.

Sirija je u građanskom ratu od početka 2011. godine, kada su snage odane režimu Bashara al-Assada upotrebom sile pokušale ugušiti prodemokratske demonstracije. Prema podacima Ujedinjenih naroda, stotine hiljada ljudi od tada je ubijeno, a više od deset miliona je raseljeno.

Izvor: Agencije