Evropski komesar: U redu je nabavka kineskih i ruskih vakcina

Ono što nam sada treba su doze, ne nove vakcine, rekao je komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton.

Thierry Breton je zadužen za razgovore s predstavnicima kompanija koje proizvode vakcine protiv korona virusa (EPA)
Thierry Breton je zadužen za razgovore s predstavnicima kompanija koje proizvode vakcine protiv korona virusa (EPA)

Evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton izjavio je da je u redu ako članice Evropske unije žele nabaviti vakcine protiv korona virusa ruskog i kineskog proizvođača.

U razgovoru za briselski Politico pozdravio potez Austrije i Danske da sarađuju s Izraelom u vezi sa vakcinama, prenosi Tanjug.

“Nemam nikakav strah da je to usmjereno protiv bilo koga. To je samo unapređenje globalne saradnje”, rekao je Breton.

‘Sve te doze su samo kap u moru’

Breton je zadužen za razgovore s predstavnicima kompanija AstraZeneca, Pfizer i Moderna koje proizvode vakcine protiv korona virusa.

Upitan da prokomentira interes Mađarske, Slovačke, Poljske i Češke za rusku vakcinu Sputnik V, on kaže da su sve te doze koje te zemlje primaju samo “kap u moru”.

“Ono što nam sada treba su doze, ne nove vakcine”, kazao je Breton i naveo da je Mađarska primila 40.000 doza ruske vakcine, a da su potrebni milioni, kao i da će države članice uz pomoć EU-a primiti milione doze vakcina.

Izvor : Agencije

Povezane

Čelnici zemalja Evropske unije održavaju dvodnevni online samit, na kojem se raspravlja o epidemiološkoj situaciji i problemu s proizvodnjom i isporukom vakcina te o sigurnosnim izazovima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO