Litvanija odbila izručiti Svetlanu Tihanovsku Bjelorusiji

Bjelorusija je u petak od Litvanije zatražila izručenje opozicione liderke, ali je Vilnius odmah odbacio taj zahtjev.

Svetlanu Tihanovsku bjeloruske vlasti optužuju da je organizirala masovne nemire (EPA)

Bjelorusija je u petak od Litvanije zatražila izručenje opozicione liderke Svetlane Tihanovske, ali je Vilnius odmah odbacio taj zahtjev.

Tužilaštvo Bjelorusije je navelo da je od kolega u Litvaniji, na osnovu bilateralnog sporazuma iz 1992. godine, zatražilo izručenje Tihanovske, kako bi bila procesuirana “zbog krivičnih djela protiv javne sigurnosti”, u vezi s ulogom koju je imala u protestnom pokretu poslije predsjedničkih izbora u augustu prošle godine.

Međutim, litvanski ministar vanjskih poslova Gabrijelijus Landsbergis rekao je da “svi koji su utočište našli u Litvaniji mogu se osjećati sigurno, jer neće biti vraćeni režimima koji ih traže, bilo zbog njihove borbe za demokratiju i slobodu izražavanja, ili zbog njihovih uvjerenja”.

“Imamo samo jednu stvar kazati bjeloruskom režimu: prije će postati hladno u paklu nego što ćemo razmotriti vaš zahtjev”, kazao je Landsbergis, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Tihanovska, koja se odmah poslije izbora sklonila u Litvaniju, kako bi izbjegla hapšenje, na Twitteru je izrazila zahvalnost toj zemlji, “ne samo na suprotstavljanju” režimu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, već i na “slanju snažne poruke podrške Bjelorusima”.

Masovni antivladini protesti

Masovni antivladini protesti počeli su širom Bjelorusije poslije predsjedničkih izbora 9. augusta, zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 posto glasova.

Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše proteste hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti su trajali do decembra, odnosno do dolaska izrazito hladnog vremena.

Tihanovsku, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na izborima poslije hapšenja drugih istaknutih opozicionara, bjeloruske vlasti optužuju da je organizirala “masovne nemire”, a proces protiv nje vodi se i zbog “poziva na akcije koje podrivaju nacionalnu sigurnost”.

Istražitelji su u petak objavili videosnimak za koji tvrde da pokazuje kako Tihanovska poslije izbora diskutira o planu za zauzimane vladinih zgrada u Gomelju, drugom po veličini bjeloruskom gradu.

Izvor: Agencije