Američko protivljenje istrazi ICC-a o zločinima u Palestini

Tužiteljica Bensouda saopćila je kako je pokrenula istragu o navodnim zločinima na palestinskim teritorijama.

Kako je navedeno, istraga će se voditi „nezavisno, nepristrasno i objektivno, bez straha ili naklonosti“ (EPA - Ilustracija)
Kako je navedeno, istraga će se voditi „nezavisno, nepristrasno i objektivno, bez straha ili naklonosti“ (EPA - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države se „žestoko protive“ istrazi Međunarodnog krivičnog suda (ICC) o navodnim zločinima na palestinskim teritorijama, izjavio je sinoć glasnogovornik američke diplomatije Ned Price, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Dodao je kako administracija Josepha Bidena ipak „preispituje“ sankcije poduzete za vrijeme Donalda Trumpa protiv tužiteljice Fatou Bensoude i drugih zvaničnika međunarodne jurisdikcije.

Tužiteljica Bensouda saopćila je jučer kako je pokrenula istragu o navodnim zločinima na palestinskim teritorijama.

Nezavisna istraga

Kako je navedeno, istraga će se voditi „nezavisno, nepristrasno i objektivno, bez straha ili naklonosti“.

Bensouda je još 2019. godine rekla kako postoji „razumna osnova“ da se otvori istraga ratnih zločina u izraelskim vojnim akcijama u Pojasu Gaze, te širenju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu osudio je jučer odluku ove tužiteljice ICC-a smatrajući kako je suština odluke „licemerje i antisemitizam“.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO