Španija uništila oružje organizacije ETA

Uništeno oružje će biti upotrijebljeno za podizanje spomenika koji simbolizira kraj ETA-e, organizacije koja je 2018. najavila raspuštanje nakon 40 godina nasilja.

Tokom ceremonije, simbolično organizirane u dvorištu Civilne garde južno od Madrida, uništeno je gotovo 1.400 komada oružja (EPA)

Španija je uništila više od 1.000 komada oružja ETA-e, a premijer Pedro Sanches je rekao da je potrebna nadoknada za bol žrtava te baskijske separatističke organizacije i drugih “terorističkih” grupa.

“Nećemo moći da vratimo izgubljene živote, niti ćemo moći da uništimo mračnu prošlost kao što smo danas uništili ovo oružje, ali možemo da se borimo protiv zaborava i da nadoknadimo za bol i čast”, rekao je španski premijer, prenosi Beta.

Tokom ceremonije, simbolično organizirane u dvorištu Civilne garde južno od Madrida, uništeno je gotovo 1.400 komada oružja, a skupu su prisustvovali predstavnici udruženja žrtava terorizma i pripadnici snaga reda koji su učestvovali u borbi protiv ETA-e.

Gotovo 90 posto tog oružja zaplijenjeno je od pripadnika ETA-e između 1977. i 2005. godine, a 10 posto od krajnje ljevičarske organizacije Grapo.

Podizanje spomenika

Uništeno oružje će biti upotrijebljeno za podizanje spomenika koji simbolizira kraj ETA-e, organizacije koja je u maju 2018. najavila raspuštanje nakon 40 godina nasilja u kojem je ubijeno više od 850 osoba.

“Ne smijemo da zaboravimo, ne možemo da prihvatimo brisanje imena ljudi koji su izgubili život”, poručio je španski premijer.

Florencio Dominguez Iribarren iz Memorijalnog centra žrtava terorizma rekao je da se “iza tih pištolja, pušaka i puškomitraljeza kriju brojne tragedije i brojne žrtve kojih se treba sjećati”.

Neka udruženja žrtava bojkotirala su današnju ceremoniju, poput Narodne stranke (PP), glavne desničarske opozicione stranke, ocjenjujući da je riječ o “maskaradi”.

Oni zamjeraju ljevičarskoj vladi podršku u parlamentu baskijskoj separatističkoj stranci Bildu, koja u svojim redovima ima bivše pripadnike ETA-e, a osuđuju i prebacivanje boraca ETA-e u zatvore bliže Baskiji nakon što su bili u zatvorima stotinama kilometara udaljeni od svojih porodica.

Izvor: Agencije