Sjeverna Irska: Lojalisti povukli podršku mirovnom sporazumu iz 1998.

Sjevernoirski mirovni sporazum potpisan na Veliki petak 1998. uveliko je okončao tri desetljeća nasilja.

Pritisak iz Sjeverne Irske na Borisa Johnsona, njegovog irskog kolegu Michaela Martina i EU oko pitanja Brexita (EPA)

Sjevernoirske paravojne lojalističke organizacije poručile su britanskom premijeru Borisu Johnsonu da privremeno povlače podršku mirovnom sporazumu iz 1998. zbog bojazni vezanih uz sporazum o Brexitu, javlja u četvrtak Belfast Telegraph, a prenose Reuters i Hina.

Krovna organizacija – Vijeće lojalističkih zajednica (LCC), koja predstavlja zabranjene skupine, u pismu je poručila da će otpor unionista Sjevernoirskom protokolu, dijelu sporazuma o Brexitu, ostati “miroljubiv i demokratski”.

Sjevernoirski mirovni sporazum potpisan na Veliki petak 1998. uveliko je okončao tri desetljeća nasilja između nacionalista koji žele da Sjeverna Irska postane dio Republike Irske i lojalista (unionista) koji žele da ostane u Ujedinjenoj Kraljevini.

Poremećaj u trgovini nakon Brexita

Paravojne skupine, uključujući Ulster Volunteer Force, Ulster Defence Association i Red Hand Commando, saopćile su da ih brine poremećaj u odvijanju trgovine između Velike Britanije i Sjeverne Irske do kojeg je došlo nakon stupanja na snagu sporazuma o Brexitu.

No, u pismu kojeg je potpisao David Campbell, predsjednik LCC-a, ističe se da se njihovo protivljenje prvenstveno odnosi na činjenicu da su Britanija, Irska i EU u Sjevernoirskom protokolu prekršili svoje obveze koje proizlaze iz Mirovnog sporazuma od Velikog petka 1998.

“Molimo vas da ne podcijenite snagu osjećaja po tom pitanju u cijeloj unionističkoj porodici”, stoji u pismu.

To oštro upozorenje, iako uz obećanje da neće odmah pribjeći nasilju, dramatično povećava pritisak na Johnsona, njegovog irskog kolegu Michaela Martina i EU oko pitanja Brexita.

Od stupanja na snagu sporazuma o razdruživanju 1. 1. 2020, Sjeverna Irska se suočava s problemom uvoza hrane iz Britanije, a lojalisti tvrde da je ta vrsta podjele Ujedinjene Kraljevine neprihvatljiva.

EU je u srijedu najavio pravni postupak nakon što je britanska vlada jednostrano produžila odgodu kontrole uvoza hrane u Sjevernu Irsku. Brisel tvrdi da to predstavlja kršenje sporazuma o razdruživanju.

Joe Biden je u predsjedničkoj kampanji upozorio London da mora poštivati sjevernoirski mirovni sporazum  iz 1998. nakon povlačenja iz EU-a, ili u suprotnom neće biti zasebnog trgovinskog sporazuma sa SAD-om.

Izvor: Agencije