Obavještajna dojava: Planiran napad na Capitol danas

Američke vlasti su povećale mjere sigurnosti u Washingtonu D.C. zbog mogućeg upada.

Pojačano osiguranje na Capitolu: Čini se kako je zavjera povezana sa teorijom desničarskog pokreta zavjere QAnon (EPA)
Pojačano osiguranje na Capitolu: Čini se kako je zavjera povezana sa teorijom desničarskog pokreta zavjere QAnon (EPA)

Američke federalne vlasti i policija Capitola potvrdili su u srijedu kako su dobili obavještajne informacije kako „identificirana paravojna grupa“ ima moguće planove proboja u sjedište Vlade 4. marta, te kako su povećane mjere sigurnosti u znak odgovora na tu situaciju.

„Policijski odjel Capitola Sjedinjenih Američkih Država je svjestan i spreman za bilo kakve potencijalne prijetnje prema članovima Kongresa ili prema kompleksu Capitola“, navodi policija Capitola, služba zaštite zakona koja je zadužena za zaštitu ovog dijela Washingtona D.C.

„Dobili smo obavještajne podatke koji pokazuju kako postoji mogući plan proboja u Capitol jedne identificirane paravojne grupe u četvrtak, 4. marta. Već smo napravili značajne sigurnosne nadogradnje, kao što su jačanje fizičkih struktura i povećanje broja ljudi, kako bi se osigurala zaštita Kongresa, javnosti i naših policijskih službenika“.

Demoni ili vanzemaljci

NBC News prenosi zajednički stav Odjela za domovinsku sigurnost i FBI-ja kako su slično upozorili na planirano nasilje.

Al Jazeerin novinar Mike Hanna iz Washingtona D.C. je u srijedu navečer javio kako je Predstavnički dom SAD-a obustavio rad za četvrtak „u sklopu mjera opreza“ nakon potencijalnih prijetnji, ali kako će Senat održati svoje zasjedanje.

Čini se kako je zavjera povezana sa teorijom desničarskog pokreta zavjere QAnon koji vjeruje kako je bivši predsjednik Donald Trump izabran za borbu protiv organizacije lobalne liberalne elite a koju čine ili međudimenzionalni demoni ili vanzemaljci koji sakupljaju krv djece kako bi ostali mladi.

Drugi proces opoziva

Pristalice ove teorije vjeruju kako je 4. mart istinski datum inauguracije Trumpa za koga vjeruju da je pobijedio na novembarskim izborima i kako će ostati u uredu kako bi nastavio borbu protiv „globalista“.

Trump je ponavljao neistinite tvrdnje kako je pokraden na izborima (i dalje to tvrdi) što je dovelo do drugog procesa za njegov opoziv gdje je optužen za „pobunu“ 6. januara kada su izbili nemiri.

Na suđenju u Senatu nije osuđen.

Izvor : Al Jazeera

Povezane

Sve je na internetu započela osoba poznata samo kao ‘Q’, a sljedbenici vjeruju da svijet kontroliraju elitni članovi tajnog satanskog ringa koji seksualno iskorištavaju djecu.

13 Aug 2020

Ove sedmice u Al Jazeera Svijetu odgovaramo na pitanja: Šta je QAnon grupa, u šta njeni sljedbenici vjeruju, kako je nastala i može li ugroziti američku demokratiju? Šta stoji iza spora Applea i Epic Gamesa, kreatora popularne igrice Fortnite? Biblioteke na otvorenom, restorani pod kupolama… Kako se u Turskoj u vrijeme pandemije ljudi pokušavaju vratiti […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO