Papa Iračanima: Dolazim kao hodočasnik mira nakon godina rata

Papa Franjo je irački narod nazvao jednom porodicom muslimana, židova i kršćana.

Jake policijske snage u Bagdadu uoči dolaska papa Franje (EPA)
Jake policijske snage u Bagdadu uoči dolaska papa Franje (EPA)

Papa Franjo je u četvrtak, uoči svog pohoda Iraku, uputio poruku Iračanima da dolazi “kao hodočasnik mira (…) nakon godina rata i terorizma”.

“Dolazim kao hodočasnik moliti Gospodina oprost i mir nakon godina rata i terorizma (…) i dolazim vama kao hodočasnik mira”, rekao je Papa u videoporuci objavljenoj dan uoči odlaska, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

“Napokon dolazim vama. Toliko se želim susresti s vama, vidjeti vaša lica, posjetiti vašu zemlju, drevnu i iznimnu kolijevku kulture”, dodao je Papa.

Papa Franjo je usto rekao da “želi moliti zajedno (…) s braćom i sestrama drugih vjerskih tradicija”, nazivajući irački narod “jednom porodicom muslimana, židova i kršćana”.

“Pred očima su vam još slike razorenih kuća i oskvrnutih crkava, a na srcu rane zbog prekinutih veza i napuštenih domova”, rekao je.

Više hiljada sigurnjaka zbog papine posjete

Papa Franjo treba u petak stići u Bagdad. U nedjelju treba slaviti misu na stadionu u Erbilu, u iračkom Kurdinstanu. Posjetit će i Mosul, bivše uporište skupine Islamska država (ISIL), na sjeveru, gdje djeluje milicija Hašd al Šabi.

Poglavar Rimokatoličke Crkve neće ulaziti u mnoštvo, što inače rado čini, jer je od petka do ponedjeljka u zemlji na snazi opća karantena. Tokom putovanja iz mjesta u mjesto najvjerojatnije će se kretati u oklopnom vozilu.

Irak će uposliti hiljade dodatnih snaga za osiguranje tokom posjete papa Franje.

Visoki sigurnosni zvaničnik koji je obaviješten o planu za papinu posjetu rekao je da su snage koje će čuvati papu trenirane da se suoče sa najgorim mogućim scenarijem, od uličnih bitki do bombardovanja i raketnih napada, prenio je Reuters.

Hipotetičke situacije su bile dio obimnih vježbi, prenose agencije.

Izvor : Agencije

Povezane

Poglavar Rimokatoličke crkve u Iraku želi izraziti solidarnost s kršćanima i s ostalih 40 miliona Iračana.

03 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO