Njemački ratni brod prvi put u Južnom kineskom moru od 2002.

Kina je uspostavila vojne ispostave na vještačkim otocima širom Južnog kineskog mora.

Brod neće proći prostorom od „12 nautičkih milja“, istakli su zvaničnici iz ministarstava odbrane i vanjskih poslova (Reuters)

Njemačka fregata će zaploviti ka Aziji u augustu, a prilikom povratka će postati prvi njemački borbeni brod koji je prošao Južnim kineskim morem od 2002. godine, objavili su viši njemački zvaničnici, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na Reuters.

Brod neće proći prostorom od „12 nautičkih milja“, istakli su zvaničnici iz ministarstava odbrane i vanjskih poslova, a govorili su o spornom području navedenog mora za koje Kina tvrdi da joj u potpunosti pripada.

Velika Britanija također šalje svoju mornaricu u ovo područje, u subotu je London objavio kako će brod HMS Queen Elizabeth ovog maja krenuti u svoje prvo putovanje i očekuje se na istoku Azije do kraja ljeta na sjevernoj hemisferi.

Kina je uspostavila vojne ispostave na vještačkim otocima širom Južnog kineskog mora na koje pravo polažu Vijetnam, Malezija, Brunej, Tajvan i Filipini koji tuže Kinu na međunarodnom sudu zbog svojatanja mora.

Arbitražni sud u Hagu je 2016. presudio kako nema pravne osnove za kineske tvrdnje, no Peking je odbio učestvovati u slučaju pred sudom, a presudu je kasnije odbacio kao „ništavnu“.

Reakcija Washingtona

Sjedinjene Američke Države često provode operacije „slobode navigacije“ gdje njihovi brodovi prolaze blizu nekih od kineskih otoka, koristeći slobodu pristupa međunarodnim plovnim putevima.

Washington optužuje Peking da militarizira Južno kinesko more i da pokušava zastrašiti svoje azijske susjede.

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku Njemačke da pošalje brod u ovu regiju.

„SAD ima nacionalni interes u održavanju mira i stabilnosti, poštivanja međunarodnog prava, zakonite trgovine i slobode plovidbe, kao i drugih zakonitih korištenja mora. Pozdravljamo njemačku podršku za međunarodni red zasnovan na pravima u Indopacifiku. Međunarodna zajednica ima ključnu ulogu u očuvanju otvorenog pomorskog reda“, saopćio je State Department.

Izvor: Al Jazeera i agencije