Njemačka produžila vanredne mjere

Strategija borbe protiv pandemije se osim na ubrzanom vakcinisanju zasniva i na masovnom testiranju, navela je Merkel.

„Od slijedeće sedmice svakom građaninu Njemačke na raspolaganju stoji jedan besplatni test sedmično na raspolaganju", rekla je Merkel (EPA)
„Od slijedeće sedmice svakom građaninu Njemačke na raspolaganju stoji jedan besplatni test sedmično na raspolaganju", rekla je Merkel (EPA)

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada Njemačke dogovorili su u srijedu produženje mjera zatvaranja do 28. marta uz mnoge mogućnosti otvaranja ovisno o epidemiološkoj situaciji, prenosi agencija Hina.

„Moramo poduzeti korake ali to moraju biti koraci koji nas neće vratiti unazad“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu kasno navečer nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

Naglasila je kako Njemačka „ne bezbrižno ali s nadama“ ulazi u novu fazu borbe protiv pandemije korona virusa.

„Godina 2021. neće biti kao 2020, sada smo mnogo dalje. Sada imamo vakcine i testove. Vakcina je izlaz iz pandemije“, rekla je ona.

Besplatni test sedmično

Njemačka kancelarka je najavila i više fleksibilnosti kod vakcinacije s listama čekanja kako bi što manje termina za vakcinisanje ostalo neiskorišteno, te vakcinacije i kod porodičnih ljekara.

Strategija borbe protiv pandemije se osim na ubrzanom vakcinisanju zasniva i na masovnom testiranju.

„Od slijedeće sedmice svakom građaninu Njemačke na raspolaganju stoji jedan besplatni test sedmično na raspolaganju”, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je isto tako najavila korake u postepenom otvaranju koji bi ovisili o sedmodnevnoj incidenciji.

Od 8. marta u Njemačkoj su ublažene mjere ograničenja privatnih kontakata. Tako bi ubuduće bio moguć susret osoba iz jednog domaćinstva sa pet osoba iz nekog drugog domaćinstva. Do sada je bio dozvoljen susret sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva.

U regijama sa sedmodnevnom incidencijom ispod 35, odnosno ako će broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika u sedam dana biti manji od 35, bit će dozvoljen susret s osobama iz dva dodatna domaćinstva sa najviše deset osoba.

Rad od kuće kad god može

Trgovine smiju otvoriti vrata za mušterije kod incidencije ispod 50. Pri incidenciji iznad 50 dozvoljena je kupovina putem interneta uz mogućnost podizanja robe u samoj trgovini. Terase restorana i kafića smiju primati goste u slučaju incidencije ispod 50 u trajanju od 14 dana. Ovisno o incidenciji bit će dozvoljen i rad zooloških i botaničkih vrtova, muzeja, galerija i spomen područja.

Bez obzira na incidenciju od 8. marta je dozvoljen rad cvjećarama, trgovinama za vrtlarske potrebe te bibliotekama, kao i pedikerima, vozačkim školama i školama letenja.

Kod svih mjera otvaranja koje ovise o incidenciji je uvedena i tzv. „kočnica za nuždu“ koja omogućuje vraćanje mjera zatvaranja u slučaju prelaska incidencije iznad vrijednosti od 100. Pravilo o radu od kuće gdje god je to moguće je produženo do kraja aprila.

Premijer Bavarske Markus Soeder je rekao kako se radi o “kompliciranim mjerama ali mjerama koje ne ostavljaju prostora za interpretaciju”.

O daljim mjerama predstavnici savezne i pokrajinskih vlada raspravljat će ponovno 22. marta.

Izvor : Agencije

Povezane

Oezlem Tuereci i Ugur Sahin ujedinjuju medicinska istraživanja sa svojim uvjerenjem u praktičnu korist nauci te će biti odlikovani Velikim križem sa zvijezdom za zasluge.

26 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO