Izraelska ministrica optužila Iran za ekološki terorizam

Gila Gamliel kaže da je nedavno izlijevanje nafte koja je prekrila obalu Izraela katranom bilo ‘ekološki terorizam’, povezan s Iranom.

Katran je prekrio gotovo 160 od ukupno 190 kilometara duge izraelske obale Sredozemnog mora (EPA)
Katran je prekrio gotovo 160 od ukupno 190 kilometara duge izraelske obale Sredozemnog mora (EPA)

Izraelska ministrica za zaštitu životne sredine Gila Gamliel izjavila je u srijedu da je nedavno izlijevanje nafte koja je prekrila obalu Izraela katranom bilo “ekološki terorizam”, povezan s Iranom, kako se čini.

“Nakon što smo ograničili broj osumnjičenih za incident, otkrili smo da to nije bio samo ekološki zločin, već ekološki terorizam. Piratski brod u vlasništvu libijske kompanije koji je došao iz Irana je odgovoran za ekološki napad”, napisala je ministrica na Twitteru, prenosi Beta.

Izraelski mediji su najavili da će se uskoro otkriti više detalja.

Ministrica je nešto ranije rekla da su istražitelji pronašli brod koji je odgovoran za masivno izlijevanje nafte u februaru, pošto je istraženo 35 brodova u proteklim danima.

Katran na obali

Katran je prekrio gotovo 160 od ukupno 190 kilometara duge izraelske obale Sredozemnog mora.

Na brifingu za novinare ministrica je rekla da je 19 godina star libijski brod plovio pod zastavom Paname i nosio sirovu naftu iz Irana u Siriju.

“Mi ćemo tužiti radi kompenzacije u ime svih građana Izraela za štetu nanijetu zdravlju, prirodi, flori i fauni”, rekla je ona upirući prst na Islamsku Republiku Iran.

Generalni direktor ministarstva Rani Amir je rekao da je cilj bio da se sirova nafta pošalje nelegalno iz Irana u Siriju, a možda i u neke druge zemlje.

On je rekao i da je brod koji nije bio u tom području osam godina viđen kraj sirijske luke Latakija u februaru, gdje je nafta pretakana u manje brodove i da je izlijevanje ili namjerno, ili greška.

Izraelski TV Kanal 13 je potom objavio da odbrambeni establišment ne misli tako i da ni Mossad nije bio uključen u donošenje zaključka koji je iznijela ministrica.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO