Grčka procjenjuje štete od zemljotresa

Prema guverneru pokrajine najmanje je stotinu kuća i drugih zgrada oštećeno u potresu među kojima i crkve.

Služba hitne pomoći izvijestila je da je zbrinula desetak lakše ozlijeđenih osoba, od kojih su neki stradali zbog otpadajućih dijelova zgrada (Reuters)

Dan nakon snažnog zemljotresa magnitude 6,3 koji je izazvao paniku i u kojemu je  najmanje 11 osoba povrijeđeno u centralnoj Grčkoj stručnjaci procjenjuju štetu na zgradama.

Stanovnici mjesta Damasi i Mesochori, oko 240 kilometara sjeverno od Atine, proveli su noć izvan svojih domova, a službe civilne zaštite postavljaju šatore na lokalnom stadionu kako bi osigurale privremena skloništa, objavila je novinska agencija Afp a prenosi Hina.

Za prihvat stradalih otvoreno je i pet hotela u obližnjem gradu Trikali i glavnom gradu regije Larissi.

Naknadna podrhtavanja, neka jača od 5,0 po Richteru pogodila su područje nakon najsnažnijeg zemljotresa zabilježenog nešto iza podneva po lokalnom vremenu.

Inženjeri obilaze škole, bolnice i druge zgrade javne namjene te privatne kuće procjenjujući štete, izvijestila je državna novinska agencija ANA dodajući da su škole na tom području zatvorene za nastavu.

Prema guverneru pokrajine najmanje je stotinu kuća i drugih zgrada oštećeno u potresu među kojima i crkve.

Ljudi izbjegli veću tragediju

Stariji muškarac s invaliditetom u Mesochoriju za dlaku je izbjegao sudbini kad se čitavo krilo njegove kuće urušilo, a više od 60 djece uspjelo je izaći neozlijeđeno iz 80 godina stare škole u Damasiju.

Služba hitne pomoći izvijestila je da je zbrinula desetak lakše ozlijeđenih osoba, od kojih su neki stradali zbog otpadajućih dijelova zgrada.

Prema ministarstvu kulture četiri su crkve, od kojih jedna iz 17. stoljeća, oštećene.

Epicentar potresa koji se dogodio u 12:16 sati u srijedu bio je oko 16 kilometara južno od mjesta Elassona na dubini od osam kilomatara.

Prema stručnjacima magnituda potresa odgovara najjačima koji se očekuju na području toga rasjeda.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO