Studija: Antitijela iz južnoafričkog soja mogu pružiti unakrsnu zaštitu

Varijanta 501Y.V2 navodno proizvodi veliki broj antitijela, pružajući zaštitu od infekcije drugim varijantama korona virusa.

Rezultati laboratorijskih studija daju nadu da bi vakcina protiv COVID-19, bazirana na 501Y.V2 varijanti, mogla pružiti zaštitu od više varijanti korona virusa koje cirkuliraju u različitim dijelovima svijeta (AFP)
Rezultati laboratorijskih studija daju nadu da bi vakcina protiv COVID-19, bazirana na 501Y.V2 varijanti, mogla pružiti zaštitu od više varijanti korona virusa koje cirkuliraju u različitim dijelovima svijeta (AFP)

Istraživanje južnoafričkih naučnika sugerira da antitijela koja nastaju izlaganjem dominantnoj varijanti korona virusa u ovoj zemlji mogu spriječiti zarazu drugim varijantama virusa.

Laboratorijske studije daju nadu da bi vakcina protiv COVID-19, bazirana na varijanti 501Y.V2, koja je prvi put identificirana krajem prošle godine, mogla pružiti zaštitu od višestrukih mutacija koje kruže različitim dijelovima svijeta, kažu naučnici.

Mnogo zaraznija varijanta virusa pokrenula je drugi val zaraze u Južnoj Africi, koji je vrhunac dostigao u januaru i za kojeg se vjeruje da se proširio mnogim drugim afričkim zemljama, kao i drugim kontinentima.

“Koristili smo plazmu… ljudi zaraženih varijantom 501Y.V2 u posljednjem valu i koristili smo je protiv virusa iz prvog vala… Ono što smo ustanovili je da može neutralizirati prethodnu varijantu, naravno ne efikasno kao varijantu kojom su zaraženi donori plazme, ali se ipak pokazala kao dosta djelotvorna i kod drugih varijanti virusa”, rekao je Alex Sigal s Afričkog zdravstveno-istraživačkog instituta na konferenciji za novinare.

Istraživanje još uvijek nije recenzirano.

Sigal kaže da vakcina kreirana na bazi 501Y.V2 varijante “može pružiti unakrsnu zaštitu u odnosu na druge varijante… što bi moglo biti inspiracija rješenju kako se boriti protiv novih varijanti i mutacije virusa”.

Vrhunski virolog Tulio de Oliveira je na videokonferenciji kojoj su prisustvovali visoki vladini ministri također rekao kako “501Y.V2 može proizvesti visok nivo antitijela”, dodajući da imunološki odgovor na ovu varijantu virusa nadmašuje prethodne varijante.

‘Dobra šansa za uspjeh’

Penny Moore, profesorica sa Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, rekla je da je da jedna trećina antitijela iz varijante 501Y.V2 ostane dugoročno, dok se kod prvog vala, nakon nekog perioda, u krvi zadržavala jedna devetina stečenih antitijela koji je poznat i kao B1351.yes.

“Antitijela koje stvara varijanta 501Y.V2 nisu magična, postoji pad, ali za razliku od antitijela koje stvara originalna varijanta, izgleda da ova antitijela traju duže i pružaju zaštitu na više različitih varijanti virusa”, rekla je.

Salim Abdool Karim, najviši vladin savjetnik za COVID-19, kaže da veliki proizvođači vakcina, uključujući Pfizer, AstraZenecu i Johnson & Johnson, već proizvode vakcine na osnovu varijante 501Y.V2.

Druga tura Johnson&Johnson vakcine protiv korona virusa dostavljena je Južnoj Africi u subotu (Reuters)

Predviđa da bi do kraja 2021. godine većina proizvođača vakcine mogla prilagoditi svoje doze, “ne zato što su zabrinuti zbog južnoafričke varijante virusa… već zbog toga što su ključne mutacije u 501Y.V2 prisutne i u mnogim drugim varijantama”.

“Ova otkrića nam govore da ćemo najbolje vakcine imati ako ih zasnujemo na ovoj varijanti virusa”, rekao je.

Ministar zdravstva dr. Zweli Mkhize rekao je da je ovo istraživanje ohrabrujuće i da je genomsko sekvenciranje virusa pomogao vladi da odgovori na pandemiju.

Južna Afrika je – s 1,5 miliona slučajeva zaraze i više od 50.000 smrtnih slučajeva – zabilježila daleko najviše slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva COVID-19 u Africi od početka pandemije.

Mutacije korona virusa – neke zaraznije od drugih – potakle su proizvođače vakcina da, u odgovoru na njihovo širenje, prilagode proizvodnju vakcina.

Američka kompanija Moderna je prošle sedmice saopćila da sredinom marta počinje kliničko ispitivanje svoje vakcine koja je specijalizirana za južnoafričku varijantu.

U međuvremenu su istraživači na Filipinima upozorili da naredna vakcina koju će ova zemlja dobiti možda neće biti efikasna u sprečavanju blage do umjerene infekcije izazvane južnoafričkom inačicom virusa, koja se u ovoj zemlji pojavila u utorak.

Nicanor Austriaco, biolog i katolički svećenik iz OCTA-e sa sjedištem u Manili, rekao je na internet forumu da se vakcina AstraZenece pokazala neučinkovitom protiv južnoafričle varijante, što je u Južnoj Africi dovelo do pauze u imunizaciji u februaru i prelaska na Janssenovu jednokratnu vakcinu.

Austriaco je u februaru ukazao na izvještaj web stranice medRxiv koje je pokazalo kako je djelotvornost vakcine “drastično smanjena” sa 70 na 10 posto, u odnosu na B1351.

Stopa djelotvornosti od 10 posto “ne razlikuje se od ubrizgavanja vode u pacijenta”, citirao je Austriaco pisanje novina Philippine Daily Inquirer. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je upotrebu AstraZeneca vakcine, čak i u slučajevima južnoafričke varijante korona virusa.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO