Washington obećao ‘svuda’ braniti ljudska prava

Od stupanja na vlast u januaru, demokratska vlada pokušava pokazati da su joj ljudska prava u središtu diplomatije.

Antony Blinken nije najavio nikakve kaznene mjere, dok sankcije Kini i Mijanmaru nisu donijele nikakav rezultat osim protusankcija Pekinga (EPA)

Američka administracija Joea Bidena obećala je u utorak da će braniti ljudska prava “posvuda” u svijetu, i kod partnera Sjedinjenih Američkih Država, čime obilježava prekid sa selektivnom i “tihom” diplomatijom Donalda Trumpa.

“Trend ljudskih prava i dalje se kreće u krivom smjeru u svim dijelovima svijeta”, istaknuo je državni sekretar Antony Blinken tokom predstavljanja godišnjeg izvještaja američke diplomatije o toj temi, objavio je AFP a prenosi Hina.

On je insistirao na “genocidu nad većinski muslimanskim Ujgurima u kineskoj regiji Xinjiang i na represiji koju provode mijanmarske oružane snage nad demonstrantima koji upozoravaju na državni udar u februaru. Ali spomenuo je i hapšenja opozicije u Rusiji, nasilje nad demonstrantima u Bjelorusiji, zlostavljanje stanovnika Jemena, zločine u etiopskoj regiji Tigre i pogubljenja, prisilne nestanke i mučenja koja provodi sirijski režim”.

Ali nije najavio nikakve kaznene mjere, dok sankcije Kini i Mijanmaru nisu donijele nikakav rezultat osim protusankcija Pekinga.

Akcije sa saveznicima

“Upotrijebit ćemo sve alate naše diplomatije za odbranu ljudskih prava i da počinitelji odgovaraju za zlostavljanja”, upozorio je Blinken i precizirao da će Washington uvijek pokušati voditi akcije zajedno sa saveznicima, poput nedavno protiv Rusije, Mijanmara i Kine.

Jamčio je da će se Bidenova administracija “usprotiviti kršenju ljudskih prava svuda gdje se ona događaju, bez obzira jesu li počinitelji protivnici ili partneri”.

Od stupanja na vlast u januaru, demokratska vlada pokušava pokazati da su joj ljudska prava u središtu njene diplomatije i ne oklijeva upozoravati na odluke zemalja poput Turske, navode agencije.

Kao i svake godine godišnji izvještaj o ljudskim pravima nabraja zlostavljanja koja čine ključni partneri Washingtona, poput Egipta, Indije ili Saudijske Arabije.

Izvor: Agencije