SAD primio 335 miliona dolara odštete od Sudana

Khartoum je platio odštetu na žrtve atentata koje je 1998. izvela Al-Kaida.

SAD tvrdi da je Sudan odgovoran što tokom 1990.-ih primio Osamu bin Ladena (AFP)
SAD tvrdi da je Sudan odgovoran što tokom 1990.-ih primio Osamu bin Ladena (AFP)

SAD je potvrdio u srijedu da je primio 335 miliona dolara odštete od Sudana za žrtve atentata koje je 1998. izvela Al-Kaida i potvrdio da sada žele “otvoriti novo poglavlje” u odnosima s Khartumom.

U sklopu sporazuma koji je ostvaren krajem 2020. nakon diplomatske borbe i dugih pravnih procedura, sudanska vlada je pristala isplatiti tu odštetu i kamate žrtvama atentata na ambasade SAD-a u Keniji i Tanzaniji, te na američki vojni brod USS Cole u Jemenu 2000 .u kojima je ukupno poginulo više od 200 ljudi.

Taj novac je bio položen na blokirani račun sve dok američka vlada nije uklonila Sudan s američke crne liste zemalja koje podržavaju terorizam, što je sinonim za sankcije i prepreke za ulaganja.

Sudan u kompromisu priznao Izrael

To je sada učinjeno, Sudan je maknut s liste u decembru , a State Department je prošle sedmice obavijestio američki Kongres o ponovnoj uspostavi „suverenog imuniteta za Sudan“, prema zakonu s kraja 2020., naveo je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken u priopćenju, a novac je deblokiran, objavljeno je, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Američko pravosuđe je ocijenilo da je Sudan odgovoran što je na svojoj teritoriji tokom 1990.-ih primio šefa Al-Kaide Osamu bin Ladena i zbog toga je ta zemlja 1993. stavljena na američku crnu listu.

U sklopu kompromisa koji je ispregovarala vlada bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, prelazna sudanska vlada je pristala priznati državu Izrael.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO