SAD osudio brata predsjednika Hondurasa na doživotni zatvor

Tužitelji su rekli da je vodio operaciju od 2004. do 2016. godine koja se oslanjala na “trgovinu drogom pod pokroviteljstvom države” koju je omogućio njegov brat, trenutni predsjednik Hondurasa.

Porota u New Yorku proglasila je krivim bivšeg honduraškog zastupnika i političara na suđenju 2019. (EPA)

Američki sudac osudio je u utorak Juana Antonija “Tonyja” Hernandeza, brata honduraškog predsjednika Juana Orlanda Hernandeza, na doživotni zatvor zbog kaznenog djela krijumčarenja droge i oružja te lažnog svjedočenja.

Američki okružni sudac Kevin Castel također je naložio da se Tonyju Hernandezu oduzme 138,5 miliona dolara zbog distribucije najmanje 185 tona kokaina, vatrenog oružja i zbog kaznenog djela lažnog svjedočenja, prenosi Hina.

Porota u New Yorku proglasila je za ta kaznena djela krivim bivšeg honduraškog zastupnika i politilčara na suđenju 2019. godine.

“[Tony Hernandez] sudjelovao je u svim fazama krijumčarenja višetonskih pošiljki kokaina namijenjenih SAD-u preko Hondurasa,” izjavila je, nakon izricanja kazne, državna tužiteljica Manhattana Audrey Strauss.

“Hernandez je podmitio policijske službenike kako bi zaštitili pošiljke droge, organizirao teško naoružano osiguranje za pošiljke kokaina i posredovao u davanju velikog mita glavnih krijumčara droge moćnim političkim osobama, uključujući bivše i sadašnje predsjednike Hondurasa.”

Predsjednik negirao veze s trgovcima drogom

Strauss je dodala da je Hernandez “bio saučesnik u najmanje dva ubistva. Danas je Tony Hernandez s pravom osuđen na doživotni zatvor”.

Tužitelji su rekli da je vodio operaciju od 2004. do 2016. godine koja se oslanjala na “trgovinu drogom pod pokroviteljstvom države” koju je omogućio njegov brat, trenutni predsjednik Hondurasa.

“Osuđujuća presuda i izricanje presude Tonyju Hernandezu podsjetnik je da ne postoji dovoljno moćan položaj koji bi vas zaštitio od pravde kada kršite američke zakone o drogama slanjem tona kokaina u našu zemlju”, rekla je specijalna agentica Wendy Woolcock.

Svjedok na suđenju rekao je da je osuđeni meksički šef Joaquin “El Chapo” Guzman platio Tonyju Hernandezu milijun dolara namijenjenih za predizbornu kampanju njegova brata.

Predsjednik Hernandez negirao je bilo kakve veze s trgovcima drogom.

Izvor: Agencije