SAD: Mjere protiv nasilja nad građanima azijskog porijekla

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena je najavila set mjera za smanjenje nasilja protiv građana azijskog porekla koji žive u SAD-u.

Ministarstvo pravde SAD-a se fokusira na sve veći broj zločina iz mržnje kojima su pogođeni stanovnici azijskog porijekla u Americi (EPA)
Ministarstvo pravde SAD-a se fokusira na sve veći broj zločina iz mržnje kojima su pogođeni stanovnici azijskog porijekla u Americi (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u utorak je najavila set mjera za smanjenje nasilja protiv građana azijskog porijekla koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama.

Između ostalog predviđeno je izdvajanje 49,5 miliona dolara iz fonda za oporavak od posljedica pandemije, a taj bi novac trebalo da bude na raspolaganju lokalnim zajednicama za pomoć žrtvama, prenosi Tanjug.

Zločini iz mržnje

U zvaničnom saopštenju Bijele kuće se navodi da se i Ministarstvo pravde SAD-a fokusira na sve veći broj zločina iz mržnje kojima su pogođeni stanovnici azijskog porijekla u Americi, prenio je Reuters.

“Ne smijemo da šutimo pred porastom nasilja nad američkim Azijatima. Ti napadi su pogrešni i moraju biti zaustavljeni”, napisao je predsjednik Biden na svom Twitter nalogu.

Set mjera američke administracije je usvojen nakon pucnjave u Atlanti početkom marta kada je ubijeno osmero ljudi, od kojih šest žena porijeklom iz azijskih zemalja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO