EK prijavio Poljsku Sudu pravde zbog kršenja vladavine prava

Evropska komisija je u više navrata poljskim vlastima ukazivaa na zabrinutost zbog Zakona o pravosudnim ovlaštenjima, a prekršajnu proceduru pokrenula je u aprilu 2020.

Sporni zakon sprečava poljske sudove da direktno primjenjuju zakone Evropske unije (EPA)
Sporni zakon sprečava poljske sudove da direktno primjenjuju zakone Evropske unije (EPA)

Evropska komisija je, nakon prekršajne, pokrenula i pravnu proceduru pred Evropskim sudom pravde protiv Poljske zbog kršenja vladavine prava u toj zemlji.

“Pošto nije bilo moguće s poljskim vlastima riješiti sve naše zabrinutosti o spornom Zakonu o pravosuđu, EK je odlučio uključiti Evropski sud pravde u ovaj slučaj”, izjavio je evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders.

U EK-a napominju da su u više navrata poljskim vlastima ukazivali na zabrinutost zbog Zakona o pravosudnim ovlaštenjima, a da je prekršajna procedura pokrenuta u aprilu 2020. godine, prenosi Tanjug.

Sporan Zakon o pravosudnim ovlaštenjima

“Vjerujemo da je Zakon o pravosudnim ovlaštenjima u Poljskoj nekompatibilan s nekim od osnovnih odredbi ugovora EK-a. Komisija vjeruje da Zakon krši nezavisnost pravosuđa u Poljskoj i nije u skladu s primarnom nadležnošću zakona Evropske unije”, poručio je Reynders.

U EK-u naglašavaju da sporni poljski zakon sprečava poljske sudove da direktno primjenjuju zakone EU-a namijenjene zaštiti nezavisnosti pravosuđa, uključujući i upotrebu disciplinskih postupaka.

Dodaje se da poljske sudije sada u opasnosti da budu suspendirane i da im bude oduzet imunitet na osnovu odluke disciplinske komore Vrhovnog suda, s obzirom na to da njihova nezavisnost nije garantirana.

Izvor: Agencije

Povezane

Nakon što je Donji dom poljskog parlamenta usvojio sporni zakon o sudstvu, očekuje se da bude usvojen i u Senatu, čime bi formalno mogao da stupi na snagu. Zakon predviđa potčinjavanje sudske vlasti Parlamentu. Evropska unija upozorila je da je takav zakon u suprotnosti sa načelima vladavine prava. Međutim, vladajuća partija Pravde i prava odlučno […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO