EK prijavio Poljsku Sudu pravde zbog kršenja vladavine prava

Evropska komisija je u više navrata poljskim vlastima ukazivaa na zabrinutost zbog Zakona o pravosudnim ovlaštenjima, a prekršajnu proceduru pokrenula je u aprilu 2020.

Sporni zakon sprečava poljske sudove da direktno primjenjuju zakone Evropske unije (EPA)

Evropska komisija je, nakon prekršajne, pokrenula i pravnu proceduru pred Evropskim sudom pravde protiv Poljske zbog kršenja vladavine prava u toj zemlji.

“Pošto nije bilo moguće s poljskim vlastima riješiti sve naše zabrinutosti o spornom Zakonu o pravosuđu, EK je odlučio uključiti Evropski sud pravde u ovaj slučaj”, izjavio je evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders.

U EK-a napominju da su u više navrata poljskim vlastima ukazivali na zabrinutost zbog Zakona o pravosudnim ovlaštenjima, a da je prekršajna procedura pokrenuta u aprilu 2020. godine, prenosi Tanjug.

Sporan Zakon o pravosudnim ovlaštenjima

“Vjerujemo da je Zakon o pravosudnim ovlaštenjima u Poljskoj nekompatibilan s nekim od osnovnih odredbi ugovora EK-a. Komisija vjeruje da Zakon krši nezavisnost pravosuđa u Poljskoj i nije u skladu s primarnom nadležnošću zakona Evropske unije”, poručio je Reynders.

U EK-u naglašavaju da sporni poljski zakon sprečava poljske sudove da direktno primjenjuju zakone EU-a namijenjene zaštiti nezavisnosti pravosuđa, uključujući i upotrebu disciplinskih postupaka.

Dodaje se da poljske sudije sada u opasnosti da budu suspendirane i da im bude oduzet imunitet na osnovu odluke disciplinske komore Vrhovnog suda, s obzirom na to da njihova nezavisnost nije garantirana.

Izvor: Agencije