Biden ima 2.000 milijardi dolara vrijedan plan ulaganja u infrastrukturu

Budući da veliki dio američke infrastrukture potječe iz 1950-ih, mnogi Amerikanci sanjaju o novim cestama, mostovima, prugama i aerodromima. 

I Barack Obama i Donald Trump imali su velike ambicije i dali su velika obećanja, ali nisu puno postigli (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden predložit će u srijedu 2.000 milijardi dolara vrijedan plan ulaganja u infrastrukturu, kojim želi modernizirati američku prometnu mrežu, što će otvoriti milione radnih mjesta i omogućiti zemlji da bude uspješnija od Kine.

Prva faza plana, koji će demokratski predsjednik predstaviti u govoru u Pittsburghu, obuhvatit će velika ulaganja u razdoblju od osam godina, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Plan predviđa ulaganje 620 milijardi dolara u transport, uključujući obnovu 32.000 kilometara cesta i autocesta, popravak hiljada mostova i dvostruko veća savezna izdvajanja za javni prevoz.

‘Revolucija električnih automobila’

Biden želi da taj plan bude jedna od njegovih glavnih politika.

Ulaganja će se djelomično pokriti povećanjem korporativnog poreza sa 21 na 28 posto.

“Predsjednik predlaže da se iz temelja reformira zakon o korporativnom porezu, kako bi poticao otvaranje radnih mjesta i ulaganja… i osigurao da velike korporacije plaćaju svoj pravedni dio”, rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije.

Novi prijedlog zakona dolazi nedugo nakon što je Kongres usvojio gotovo 2.000 milijardi dolara vrijedan program poticaja ekonomiji zbog pandemije COVID-19.

Bidenov plan predviđa i “poticanje revolucije električnih automobila” izgradnjom mreže 500.000 punionica, zamjenom 50.000 javnih vozila na dizel i elektrifikacijom 20 posto školskih autobusa.

Infrastrukturu se želi učiniti otpornijom na klimatske promjene.

Budući da veliki dio američke infrastrukture potječe iz 1950-ih, mnogi Amerikanci sanjaju o novim cestama, mostovima, prugama i aerodromima.

No, politički konsenzus o ostvarenju Bidenovog plana bit će teško postići.

Ko će to platiti?

Njegovi prethodnici Barack Obama i Donald Trump imali su velike ambicije i dali su velika obećanja u tom pogledu, ali nisu puno postigli.

Glavno pitanje je ko će to platiti.

“Mislim da se sada pruža velika prilika da se osigura podršaka obje stranake za veliku, smjelu viziju kad je riječ o infrastrukturi”, rekao je ministar prometa Pete Buttigieg.

“Amerikance ne treba puno uvjeravati da bi shvatili da moramo učiniti velike stvari kad je u pitanju naša infrastruktura”, dodao je ministar.

Izvor: Agencije

Povezane

Njemački sud je stopirao zakon koji bi otvorio put Evropskoj komisiji da izađe na tržište duga i prikupi sredstvva za Fond za oporavak.

Published On 30 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO