Australija uz pomoć SAD-a pokreće svoju proizvodnju raketa

Australijski premijer rekao da će kroz saradnju sa SAD-om za proizvodnju raketa otvoriti hiljade radnih mjesta, kao i mogućnosti izvoza.

Morrison je kazao da će vlada na ovaj plan potrošiti 761 milion dolara kao dio velike desetogodišnje investicije u odbranu i odbrambenu industriju (EPA)

Australija je danas najavila da će u cilju ojačavanja svoje odbrambene sposobnosti, započeti proizvodnju vlastitih vođenih projektila kroz blisku saradnju sa SAD-om, javlja Tanjug.

AP prenosi da je premijer Scott Morrison, objašnjavajući ovu potrebu globalnim okruženjem koje se mijenja, rekao da će kroz saradnju sa SAD-om za proizvodnju raketa otvoriti hiljade radnih mjesta, kao i mogućnosti izvoza.

Morrison je kazao da će vlada na ovaj plan potrošiti 761 milion dolara kao dio velike desetogodišnje investicije u odbranu i odbrambenu industriju.

Savez obavještajnih službi „Pet očiju“

“Stvaranje ovakvih suverenih sposobnosti na australijskom tlu je od suštinske važnosti za sigurnost našeg stanovništva”, rekao je Morrison.

AP prenosi da je i australijski ministar odbrane Peter Dutton poručio da će njegova zemlja blisko sarađivati sa SAD-om na ovoj važnoj inicijativi, kako bi se na najbolji način zadovoljile potrebe Australije i njenog najvažnijeg vojnog partnera.

Australija je dio saveza obavještajnih službi “Pet očiju”, u kojoj su još SAD, Kanada, Britanija i Novi Zeland.

Izvor: Agencije