Tužilac: Chauvinovo koljeno je Floyda ‘mljelo i drobilo’

Odbrana i tužilaštvo iznijeli su uvodne riječi na suđenju bivšem policajcu iz Minneapolisa Dereku Chauvinu, koji je optužen za ubistvo Georgea Floyda.

Derek Chauvin na iznošenju uvodnih riječi na suđenju u Minneapolis, Minnesota, SAD (Reuters)
Derek Chauvin na iznošenju uvodnih riječi na suđenju u Minneapolis, Minnesota, SAD (Reuters)

U ponedjeljak je počelo iznošenje uvodnih riječi na suđenju Dereku Chauvinu, bivšem policajcu iz Minneapolisa, kojem se sudi zbog ubistva Georgea Floyda, čovjeka čija je smrt izazvala proteste protiv rasizma i policijske brutalnosti širom svijeta.

I tužilaštvo i odbrana su iznijeli svoju verziju hapšenja i smrti Georgea Floyda 25. maja, diskutirajući o tome kako će njihovi svjedoci – kojih ima na stotine – dokazati njihove teorije.

Suđenje je počelo prikazivanjem zloglasnog videa hapšenja, koji prikazuje Floydovu smrt.

Jerry Blackwell, tužilac iz ureda glavnog državnog tužioca, opisao je Chauvina, koji je bijelac, kao pretjerano nasilnog tokom hapšenja, dodajući da je spriječio druge da pomognu Floydu, koji je bio tamnoput, dok je ležao na samrti.

Blackwell je pokazao fotografiju hapšenja snimljenu mobilnim telefonom, na kojoj se vidi Chauvinovo koljeno na Floydovom vratu, “meljući ga i drobeći do posljednjeg daha”.

Moguća kazna od 40 godina zatvora

Floyd je preminuo dok je Chauvin skoro devet minuta držao koljeno na njegovom vratu, a taj događaj, koji je zabilježen kamerom, bio je povod za demonstracije.

Blackwell je rekao da će šef polcije Minneapolisa svjedočiti da Chauvinovo ponašanje nije u skladu s obukom koju je provodio kao pripadnik policijskih snaga.

Chauvin se tereti za ubistvo iz nehata drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena.

Bivši policajac, koji se izjasnio da nije kriv, mogao bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do 40 godina, ukoliko bude osuđen po najtežoj optužnici, iako smjernice za određivanje kazne u Minnesoti sugeriraju da će kazna biti između 10 i 15 godina.

Molitvena šetnja u blizini Trga Feorea Floyda tokom iznošenja uvodnih riječi na suđenju Chauvinu

Reporter Al Jazeere Gabriel Elizondo je, izvještavajući iz Minneapolisa, rekao da je ponedjeljak bio dan kadasu odbrana i tužilaštvo iznijeli svoje argumente.

Elizondo kaže da će videozapis koji prikazuje Floydovu smrt “biti ključan za tužilaštvo”, dok Chauvinovi adokati tvrde da postoji “više strana ove priče”.

“Ovaj slučaj je veći od tih devet minuta i 29 sekundi”, kazao je advokat Eric Nelson porotnicima, refereirajući se na dužinu viralnog videa.

Nelson je rekao da je Chauvinovo ponađanje bilo u skladu s policijskom obukom te je okolnosti hapšenja objasnio kao rizični poduhvat Chauvina i trojice policajaca koji su bili na mjestu događaja, J Alexandera Kuenga, Thomasa Lanea i Toua Thaoa, kojima će se suditi odvojeno.

Nelson je kazao da su 38. ulica i Avenija Chicago, raskršće na kojem je Floyd uhapšen, područje “visokog kriminala”.

‘Trg Georgea Floyda’

Dok su policajci izvršavali hapšenje, masa koja ih je gledala postajala je sve agresivnija, podižući tenzije, rekao je.

Također je kazao da je Floydova veličina – koji je bio visok skoro dva metra i težak 101 kilogram – otežavala hapšenje, što je potaknulo Chauvinov odgovor.

“Upotreba sile nije privlačna, ali je neophodna komponenta policijskog rada”, rekao je Nelson.

Demonstranti su mirno stajali ispred centra vlade okruga Hennepin, gdje se odvija suđenje.

Također su stajali i na raskršću na kojem je Floyd preminuo, preimenujući ga u “Trg Georgea Floyda”, iako vlasti namjeravaju preuzeti trg.

Al Sharpton se obratio medijima tokom prvog dana suđenja Chauvinu (Reuters)

Al Sharpton i Benjamin Crump, advokati porodice Floyd, kleknuli su ispred ureda vlade prije početka suđenja.

“Držimo koljeno osam minuta i 24 sekundi, a [ono] što želimo je da razmislite zašto Chauvin za to vrijeme nije sklonio koljeno”, rekao je Sharpton na konferenciji za novinare.

Judith Browne Dianis, advokatica za građanska prava i izvršna direktorica neprofitne grupe Advancement Project, rekla je za Al Jazeeru da se mnogi ljudi nadaju da bi ovaj slučaj mogao donijeti promjene.

“Dereku Chauvinu se sudi, ali ovaj slučaj je mnogo više od toga, jer ovo nije prvi slučaj u kojem smo vidjeli kako policajac u SAD-u ubija tamnoputu osobu”, kazala je.

Očekuje se da će suđenje trajati oko mjesec dana, s obzirom na dugu listu svjedoka, iako bi moglo završiti i ranije.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Advokat Floydove porodice saopćio je da se na snimcima koji su procurili u javnost vidi da Floyd nije predstavljao nikakvu prijetnju.

04 Aug 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO