Tužba Nikea zbog ‘sotonskih’ tenisica

Američka kompanija tuži njujoršku firmu koja je modificirala njene tenisice u koje je navodno dodala kap ljudske krvi.

Modificirani Nikeov Air Max 97 sadrži crvenu tintu i 'jednu kap ljudske krvi' (Reuters)
Modificirani Nikeov Air Max 97 sadrži crvenu tintu i 'jednu kap ljudske krvi' (Reuters)

Američki proizvođač sportske opreme Nike tužio je njujoršku kompaniju koja proizvodi takozvane „sotonke tenisice“, koje navodno sadrže kap ljudske krvi, a koje su napravljene u sklopu saradnje sa reperom Lilom Nas X-om.

Tenisice su, zapravo, modificirani Nikeov Air Max 97, a sadrže crvenu tintu i „jednu kap ljudske krvi“, prema web stranici koja opisuje ovu ograničenu seriju sa oznakom 666. Na jednoj tenisici piše „MSCHF“, a na drugom „Lil Nas X“.

Nekoliko medija objavilo je da su primjerci razgrabljeni za manje od minute po cijeni od 1.018 dolara po paru. Lil Nas X objavio je da će on lično izabrati kupca 666. para, među osobama koje su na društvenim mrežama dijele njegov tvit.

‘Napravljene bez dozvole’

Nike je u tužbi naveo da je MSCHF Product Studio napravio tenisice „bez Nikeove dozvole i autorizacije“, te da kompanija ni na koji način nije povezana sa tim projektom.

„Već postoje dokazi o nezanemarivoj konfuziji koja je nastala, kao i pozivi za bojkot Nikea zbog ovih tenisica, zbog uvjerenja da je Nike autorizovao ili dozvolio njegovu proizvodnju“, kaže se u tužbi.

Nike traži da MSCHF odmah zaustavi projekat, te odštetu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO