Šef WHO-a traži istragu o tvrdnjama o curenju virusa iz kineske laboratorije

Šef Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je na novu istragu stručnjaka o tvrdnjama o ‘curenju korona virusa’ iz kineske laboratorije i kritizirao nedostatak pristupa podacima.

Šef WHO-a je rekao da su međunarodni stručnjaci imale poteškoće u pristupu podacima tokom svog boravka u Kini (EPA)

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozvao je u utorak na novu istragu stručnjaka o tvrdnjama o “curenju korona virusa” iz kineske laboratorije i kritizirao nedostatak pristupa podacima međunarodnih stručnjaka.

Iako su eksperti, koji su u januaru i februaru u Kini istraživali poreklo virusa, navode o laboratorijskom curenju ocijenili malo vjerovatnim, “potrebna je dalja istraga, vjerovatno sa novim misijama sa specijaliziranim stručnjacima koje sam spreman da rasporedim”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreysus, prenosi Beta.

Hipotezu da je korona virus mogao da “pobjegne” iz laboratorije branila je prethodna američka administracija Donalda Trumpa, na osnovu podataka obavještajnih službi.

Kina je uvijek negirala takvu mogućnost.

Pristup podacima

Ghebreysus je govorio neposredno prije zvaničnog objavljivanja izvještaja o porijeklu korona virusa i konferencije za novinare nekih međunarodnih stručnjaka koji su otputovali u Kinu u januaru 2021. godine kako bi proveli istragu o korona virusu koji se prvi put pojavio u Wuhanu u decembru 2019.

Šef WHO-a je rekao da su međunarodni stručnjaci imale poteškoće u pristupu  podacima tokom svog boravka u Kini.

“Nadam se da će se nove zajedničke studije zasnivati na široj i bržoj razmjeni podataka”, dodao je Ghebreysus.

Šef delegacije stručnjaka Peter Ben Embarek izjavio je da se u Kini, kao i drugdje, neki podaci ne mogu dijeliti iz razloga privatnosti.

“Izvještaj je veoma važan početak, ali ne predstavlja posljednju riječ”, rekao je šef WHO-a.

Izvor: Agencije