U Mijanmaru 510 ubijenih civila, pobunjeničke frakcije prijete hunti

Vojni generali oglušili su se na osude i sankcije Zapada i nastavljaju teror kako bi zaustavili prodemokratske proteste i štrajkove.

Prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, pobunu protiv vojne hunte životima je do sada platilo 510 ljudi (EPA)

Mijanmarske snage sigurnosti ubile su više od 500 civila u protestima koji su izbili nakon puča 1. februara i svrgavanja izabrane čelnice Aung San Suu Kyi, a pobunjeničke grupe zaprijetile da će se pridružiti demonstrantima ukoliko vojska nastavi s prolijevanjem krvi.

Mijanmarski generali oglušili su se na osude i sankcije Zapada i nastavljaju teror kako bi zaustavili prodemokratske proteste i štrajkove, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), pobunu protiv vojne hunte životima je do sada platilo 510 ljudi, među kojima su brojni učenici i studenti.

Nakrvaviji dan je bio u subotu, kada su oružane snage ubile najmanje 107 civila, među kojima i sedam maloljetnika.

Strah od ‘potpunog građanskog rata’

Više pobunjeničkih frakcija je u utorak zaprijetilo da će uzeti oružje u ruke protiv hunte.

“Ako snage sigurnosti nastave ubijati civile, pridružit ćemo se demonstrantima i uzvratiti”, poručile su pobunjeničke grupe, među kojima je i Vojska Arakana (AA).

Radi se o dobro naoružanoj grupi s više hiljada boraca.

Prema riječima Debbie Stithard iz Međunarodne federacije za ljudska prava (IFHR), postoji strah da će stanje prerasti u “potpuni građanski rat”.

“Hunta ne popušta i ne želi napraviti nikakve ustupke, a demonstranti, do sada uglavnom miroljubivi, pozvali su u pomoć naoružane grupe kako bi se zaštitili”, rekla je Stithard.

Od sticanja nezavisnosti Mijanmara 1948. godine, brojne etničke grupe su u sukobu sa središnjim vlastima i žele veći stepen autonomije, pristup prirodnom blagu, kojim ta zemlja obiluje, ali i dio novca od unosne trgovine drogom.

Vojska je s nekoliko pobunjeničkih grupa posljednjih godina dogovorila prekid vatre te je čak povukla AA s liste terorističkih organizacija.

Operacije vojske na jugoistoku zemlje

No, vojska je ove sedmice pokrenula nekoliko operacija na jugoistoku zemlje, ciljajući jednu od najvećih oružanih grupa, Karensku nacionalnu uniju (KNU), zbog napada i zauzimanja jedne vojne baze i likvidacije više vojnika.

Ovo je prvi takav događaj u tom području unazad 20 godina.

Tokom 1980-ih KNU je pod oružjem imala oko 20.000 ljudi.

Prema podacima iz 2006. godine, taj se broj spustio na oko 4.000.

U bijegu pred nasiljem, iz Mijanmara je na Tajland pobjeglo oko 3.000 ljudi.

Izvor: Agencije

Povezane

Sjedinjene Američke Države odlučile su trenutačno suspendirati sve trgovinske veze s Mijanmarom dok se ne vrati demokratski izabrana vlada.

Published On 29 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO