Iran će poštovati sporazum kada SAD ukine sankcije

Ukoliko se stvari ne promijene, Teheran će sve manje poštovati obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015.

Prema izvještaju američkih medija, Washington bi mogao ponuditi nove uvjete sporazuma (EPA - Ilustracija)
Prema izvještaju američkih medija, Washington bi mogao ponuditi nove uvjete sporazuma (EPA - Ilustracija)

Iran neće prestati da obogaćuje uranijum za 20 posto dok Sjedinjene Američke Države potpuno ne ukinu sve sankcije toj zemlji, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Irana povodom izvještaja američkih medija da bi Washington mogao da ponudi nove uvjete sporazuma prije nego što počnu novi pregovori o nuklearnom sporazumu.

Administracija predsjednika SAD-a Joe Bidena želi da uključi Iran u razgovore sa ciljem da obje strane ispune svoj dio dogovora, prema kojima bi ekonomske sankcije Iranu bile ukinute ako on zauzvrat ograniči ambiciozni program nuklearnog naoružanja, koji Teheran negira, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

‘Washingtonu curi vrijeme’

“Visoki iranski zvaničnik je rekao za Press TV da će Teheran zaustaviti obogaćivanje uranijuma za 20 posto samo ako SAD prvo ukinu sve sankcije Iranu”, poručila je državna Press TV na svojoj stranici.

Zvaničnik je poručio i da će, ukoliko se ne promijene stvari, Teheran sve manje poštovati obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015, upozoravajući da Washingtonu brzo curi vrijeme, dodaje se na stranici nacionalne televizije.

Prema pisanju portala Politico, američki prijedlog, na kojem se još radi, predviđa da Iran zaustavi neke od nuklearnih aktivnosti, kao što je rad na naprednim centrifugama i obogaćivanju uranijuma, a da zauzvrat dobije djelimično ukidanje ekonomskih sankcija.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO