BioNTech/Pfizer planira proizvesti 2,5 milijardi doza

Proizvodni kapacitet trebao bi se povećati zahvaljujući optimizaciji proizvodnog procesa, proširenju proizvodne mreže i odobrenju da se iz jedne bočice dobije šest doza vakcine.

BioNTech/Pfizer ove godine ima narudžbe za isporuku 1,4 milijarde doza i očekuje "porast potražnje" (EPA)
BioNTech/Pfizer ove godine ima narudžbe za isporuku 1,4 milijarde doza i očekuje "porast potražnje" (EPA)

Njemački laboratorij BioNTech saopćio je u utorak da u 2021. godini planira proizvesti 2,5 milijardi doza vakcine koje je razvio u saradnji s američkim Pfizerom, što je 25 posto više nego što je bio najavio.

Proizvodni kapacitet trebao bi se povećati zahvaljujući “optimizaciji proizvodnog procesa”, “proširenju proizvodne mreže” i odobrenju da se iz jedne bočice dobije šest doza vakcine, obrazložila je kompanija u saopćenju.

Zajedno s partnerom kiz SAD-a, BioNTech je do 23. marta isporučio “više od 200 miliona doza” diljem svijeta, prenosi Hina.

U više od 65 zemalja i teritorija

Prošlosedmična homologacija nove tvornice na jugu Njemačke, u Marburgu, treba pridonijeti povećanju kapaciteta.

Tvornica u Marburgu, stotinjak kilometara od Frankfurta, drugi je pogon za proizvodnju BioNTechove/Pfizerove vaccine u Evropi, uz onaj u Puursu, u Belgiji.

Vakcina, prva koja je odobrena u SAD-u i u Evropskoj uniji, sada se primjenjuje u “više od 65 zemalja i teritorija”, rekao je Ugur Sahin, direktor i suosnivač kompanije sa sjedištem u Mainzu, na zapadu Njemačke.

“Već primjećujemo prve znakove pada broja slučajeva COVID-19 i smrtnosti u više zemalja”, kazao je on, dodajući da se laboratorija sada usredotočila na inačice virusa i na dodatna klinička ispitivanja.

Tri proizvodna pogona u SAD-u

U martu je počelo ispitivanje vakcina na djeci od šest mjeseci do 12 godina.

BioNTech ove godine ima narudžbe za isporuku 1,4 milijarde doza i očekuje “porast potražnje”, navodi se u saopćenju.

Njemačko-američka kompanija ima tri proizvodna pogona u SAD-u.

Evropska agencija za lijekove (EMA) nedavno je odobrila skladištenje njene vakcine na temperaturi zamrzivača, koja je viša nego što se do sada zahtijevalo, što olakšava njenu raspodjelu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO