Vojne vježbe NATO-a u Jonskom moru

Istovremeno, američki nosač aviona ‘USS Eisenhower’ i njegova grupa vojnih brodova i aviona izvodi vojnu vježbu u Atlantskom okeanu.

U vježbi učestvuju brodovi, podmornice na atomski pogon, nosači aviona i avioni (NATO)

Italijanski list Manifesto piše o vojnoj vježbi zemalja članica NATO-a, pod nazivom Dynamic Manta, koja traje od 22. februara do 5. marta u vodama Jonskog mora, s ciljem odbrane od eventualnog napada na moru i pod vodom.

U vježbi učestvuju brodovi, podmornice na atomski pogon, nosači aviona i avioni SAD-a, Italije, Francuske, Njemačke, Španije, Belgije i Turske.

Italija je zemlja koja je domaćin učesnicima vojne vježbe, u svojim lukama, NATO bazama, komandnim i logističkim centrima, prenosi Tanjug.

Istovremeno, američki nosač aviona “USS Eisenhower” i njegova grupa vojnih brodova i aviona izvodi vojnu vježbu u Atlantskom okeanu, da bi, kako piše list, pokazali stalnu vojnu podršku saveznicima u tom području i osigurali otvorene luke.

‘Četvrta bitka na Atlantiku’

I dok su brodovi i podmornice zauzeti vježbama na moru, u Norveškoj su aterirali američki bombarderi B-1, koji su doletjeli iz Teksasa, da bi, zajedno s norveškom avijacijom u misiji osmatranja i kontrole, pružili potvrdu o spremnosti da zaštite saveznike.

Ove vojne operacije, prema riječima admirala Jamesa Fodga, koji je komandant NATO snaga u Napulju, dio su strategije, kako je rekao general, a citira novina, “četvrte bitke na Atlantiku”, aludirajući na dvije koje su vođene u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

“Sve ove vojne operacije zvanično su motivirane potrebom da se Evropa odbrani od ruske agresije, što je sasvim izvrnuta realnost. Upravo se NATO proširio u Evropi i stacionirao svoje snage na granicama Rusije. Ta igra oružjem je sve opasnija”, ocjenjuje Manifesto.

Izvor: Agencije