U Njemačkoj lani zabilježeno 1.600 napada na migrante

Napadi na migrante su na zabrinjavajućem nivou, a samo u 2020. godini zabilježeno je 1.606 takvih slučajeva.

Neonacisti napadaju migrante u prosjeku četiri do pet puta dnevno, navodi Ljevica (EPA)
Neonacisti napadaju migrante u prosjeku četiri do pet puta dnevno, navodi Ljevica (EPA)

Napadi na migrante u Njemačkoj su na zabrinjavajućem nivou, a samo u 2020. godini zabilježeno je 1.606 takvih slučajeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je na pitanje stranke Ljevica o broju napada na migrante u toj zemlji, a istaknuto je kako je u 2020. godini zabilježeno 1.606 napada na migrante, prenosi Anadolija.

Česti  napadi neonacista

Također, zabilježena su i 84 napada na domove i mjesta gdje borave tražitelji azila te 67 napada na humanitarne organizacije i volontere koji im pomažu.

Ulla Jelpke, glasnogovornica stranke Ljevica, izjavila je da broj od 1.606 napada na migrante u Njemačkoj pokazuje zapravo da neonacisti napadaju migrante u prosjeku četiri do pet puta dnevno.

Dodala je kako podaci koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova jasno otkrivaju koliko je nasilje krajnje desnice zastrašujuće ukorijenjeno u Njemačkoj te da se broj napada može povećati jer se neki kasno bilježe.

Izvor : Agencije

Povezane

U Njemačkoj bi najkasnije početkom 2019. trebalo da stupi na snagu novi zakon o useljavanju. Potpuno će razdvojiti izbjeglice od takozvanih ekonomskih migranata. Za one koji žive van EU, važeći zakon previdio je vrlo zahtjevne uslove i nekoliko deficitarnih zanimanja. Novi zakon donijet će olakšice i mnogo veći izbor pri zapošljavanju. Izvještava Nadina Maličbegović.

Od 2018. Bosna je glavni pravac kretanja desecima hiljada ljudi koji bježe pred ratovima i siromaštvom na Bliskom istoku, u Aziji i Africi.

06 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO