U Francuskoj zabranjena desničarska grupa Identitet generacije

Grupa je primala i donacije od Brentona Tarranta, koji je organizovao napad na džamije u Christchurchu na Novom Zelandu.

Grupa Identitet generacije osnovana je 2012. godine u Lyonu i tada je imala oko 2.800 članova (AFP)

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin saopćio je da je na snagu stupila odluka Vijeća ministara o zabrani rada ultra desničarske grupe Identitet generacije (Generation Identity) optužene za upotrebu govora mržnje i organizovanja u “privatnu miliciju”.

Kako je rekao, to udruženje i njegovi članovi držali su govor mržnje koji podstiče na diskriminaciju ili nasilje nad pojedincima zbog njihovog porijekla, rase ili vjeroispovijesti, kao i zbog organizovanja neke vrste organizacije koja podsjeća na vojnu organizaciju, prenose francuski mediji.

Donacije od napadača sa Novog Zelanda

Kako se navodi, ta grupa je primala donacije od Brentona Tarranta, koji je organizovao napad u Christchurcu na Novom Zelandu kada je ubijen 51 vjernik u džamijama u ovom gradu, prenosi Tanjug.

Grupa Identitet generacije osnovana je 2012. godine u Lyonu i tada je imala oko 2.800 članova, međutim broj aktivista je u međuvremenu spao na oko 800.

Grupa je poznata po tome što je 2017. godine zauzela krov džamije u izgradnji u Poitiersu kada su njene pristalice uzvikivale neprijateljske parole prema muslimanima.

Izvor: Agencije