Video: Američka baza na udaru iranskih projektila

Snimak napada na bazu Ain al-Assad iz prošle godine objavila je Američka vojna komanda.

Američka vojna komanda CENTCOM objavila je video snimak nastao iz drona, na kojem se vide udari iranskih projektila na bazu u Iraku 8. januara prošle godine.

Napad Irana na bazu Ain al-Assad u centralnom dijelu Iraka bio je odgovor na ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija u Bagdadu, koje je 3. januara izvršio SAD.

Američku bazu, u kojoj je bio stacioniran dio od 5.200 američkih vojnika u Iraku, napao balističkim raketama zemlja-zemlja.

Saopšteno je da u iranskom napadu nije bilo poginulih, dok je stotinjak američkih vojnika zadobilo potres mozga od jačine eksplozija.

Navodno bili informisani o napadu

Kako je objavio Reuters, američki i irački vojnici u bazi bili su informisani o napadu osam sati ranije, te su premjestili oružje i osoblje u zaštićene bunkere.

Nakon pada raketa, nekoliko američkih medija prenijelo je izjave američkih zvaničnika da je napad bio nešto više od upozorenja, što je omogućilo Iranu da zadovolji pozive u zemlji za osvetom za zračni napad SAD na Irak, u kojem je ubijen Soleimani, a da previše ne riskira da isprovocira nove napade SAD-a.

Drugi su, pozivajući se na izvore iz SAD-a i arapskih zemalja, prenijeli da je Iran upozorio Irak prije napada, a da je Irak proslijedio tu informaciju SAD-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije