SAD pozvao Etiopiju da dozvoli istragu zločina u Tigraju

Američki državni sekretar pozvao je premijera Etiopije da dozvoli međunarodnu istragu zločina prijavljenih u etiopskoj regiji.

Antony Blinken je pozvao vladu Etiopije da preduzme konkretne mjere za zaštitu civila i izbjeglica te da spriječi dalje nasilje (Reuters)
Antony Blinken je pozvao vladu Etiopije da preduzme konkretne mjere za zaštitu civila i izbjeglica te da spriječi dalje nasilje (Reuters)

Američki državni sekretar Anthony Blinken pozvao je premijera Etiopije Abiya Ahmeda da dozvoli međunarodnu istragu zločina prijavljenih u nepokornoj etiopskoj regiji Tigraja, gdje vojska od novembra zavodi red.

Blinken je u telefonskom razgovoru zatražio od Ahmeda da sarađuje s međunarodnom zajednicom da bi se provela nezavisna međunarodna istraga tvrdnji o kršenju ljudskih prava, prenosi Beta.

Šef američke diplomatije rekao je da postoji “sve veći broj vjerodostojnih izvještaja o zločinima i kršenju ljudskih prava”.

Obje države odbacuju optužbe

Blinken je pozvao vladu Etiopije da preduzme konkretne mjere za zaštitu civila i izbjeglica te da spriječi dalje nasilje.

Pored toga, nevladina organizacija Amnesty Internation prošle sedmice je optužila vojnike susjedne Eritreje da su ubili “stotine civila” u Tigraju, području na sjeveru Etiopije.

Blinken je zato pozvao na kraj neprijateljstava i povlačenje svih stranih snaga iz Tigraja.

Etiopija i Eritreja su međusobno ratovale od 1998. do 2000. godine, a potom popravile odnose na inicijativu etiopskog premijera Ahmeda, koji je zato 2019. godine Nobelovu nagradu za mir.

Obje države odbacuju optužbe o zločinima u Tigraju.

Izvor : Agencije

Povezane

Iz UN-a poručuju da nekoliko hiljada ljudi bježi iz glavnog grada etiopske regije Tigrej. Premijer Abiy Ahmed naredio je vojsci da započne, kako je rekao, završnu fazu ofanzive na Tigrej. Deseci hiljada već su pobjegli u susjedni Sudan tokom trosedmičnih borbi. Mnoge izbjeglice kažu da se trude dobiti pristup zdravstvenoj zaštiti.   

Etiopski premijer Abiy Ahmed tvrdi da je trodnevna vojna operacija u sjevernoj regiji Tigray okončana nakon što je vojska objavila da u potpunosti kontrolira glavni grad Mekelle. No, čelnik Narodno oslobodilačke fronte Tigrayja kaže da nastavljaju borbu protiv vladinih snaga. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO