SAD pozvao Etiopiju da dozvoli istragu zločina u Tigraju

Američki državni sekretar pozvao je premijera Etiopije da dozvoli međunarodnu istragu zločina prijavljenih u etiopskoj regiji.

Antony Blinken je pozvao vladu Etiopije da preduzme konkretne mjere za zaštitu civila i izbjeglica te da spriječi dalje nasilje (Reuters)

Američki državni sekretar Anthony Blinken pozvao je premijera Etiopije Abiya Ahmeda da dozvoli međunarodnu istragu zločina prijavljenih u nepokornoj etiopskoj regiji Tigraja, gdje vojska od novembra zavodi red.

Blinken je u telefonskom razgovoru zatražio od Ahmeda da sarađuje s međunarodnom zajednicom da bi se provela nezavisna međunarodna istraga tvrdnji o kršenju ljudskih prava, prenosi Beta.

Šef američke diplomatije rekao je da postoji “sve veći broj vjerodostojnih izvještaja o zločinima i kršenju ljudskih prava”.

Obje države odbacuju optužbe

Blinken je pozvao vladu Etiopije da preduzme konkretne mjere za zaštitu civila i izbjeglica te da spriječi dalje nasilje.

Pored toga, nevladina organizacija Amnesty Internation prošle sedmice je optužila vojnike susjedne Eritreje da su ubili “stotine civila” u Tigraju, području na sjeveru Etiopije.

Blinken je zato pozvao na kraj neprijateljstava i povlačenje svih stranih snaga iz Tigraja.

Etiopija i Eritreja su međusobno ratovale od 1998. do 2000. godine, a potom popravile odnose na inicijativu etiopskog premijera Ahmeda, koji je zato 2019. godine Nobelovu nagradu za mir.

Obje države odbacuju optužbe o zločinima u Tigraju.

Izvor: Agencije