Rusija poziva SAD da se ‘ne igra s vatrom’

Moskva će odgovoriti na nove sankcije Washingtona na osnovu principa reciprociteta, ali to ne moraju nužno biti simetrične mjere.

Marija Zaharova: Ukoliko SAD nije spreman za ravnopravan dijalog na razumnoj osnovi, to je njihov izbor (Reuters)

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zaharova izjavila je da su Sjedinjene Američke Države učinile neprijateljski, antiruski ispad nakon sto su odmah za Evropskom unijom donijele odluku da uvedu nove sankcije Rusiji.

“Apsurd trijumfira kada se kao povod za uvođenje sankcija proglasi namjerno priređena provokacija s navodnim trovanjem [ruskog opozicionara Alekseja] Navaljnog ‘bojevim hemikalijama’. Sve to je samo razlog za nastavak otvorenog miješanja u naše unutrašnje poslove. Ne namjeravamo se miriti s tim”, rekla je ona.

‘Vremena su se promijenila’

Zaharova je navela da će Moskva odgovoriti na nove antiruske sankcije Washingtona na osnovu principa reciprociteta, ali je dodala da to ne moraju nužno biti simetrične mjere, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije.

“Namjere da se Rusiji nametne bilo šta putem sankcija ili drugog pritiska propadale su u prošlosti, propadaju i sada. Ukoliko SAD nije spreman za ravnopravan dijalog na razumnoj osnovi, to je njihov izbor”, kazala je.

Ponovila je da će Rusija, bez obzira na američke “sklonosti ka sankcijama”, nastaviti dosljedno i odlučno braniti nacionalne interese, pružajući otpor bilo kojoj agresiji.

“Pozivamo kolege da se ne igraju vatrom”, upozorila je Zaharova.

Ocijenila je da je Washington, pokušavajući da skrene pažnju sa unutrašnjih problema i uvodeći nove sankcije protiv Rusije, doveo bilateralne odnose s Moskvom do tačke potpunog zamrzavanja.

“Pretpostavljamo da američka administracija ne shvata da su se vremena odavno promijenila i da su pokušaji diktiranja u savremenoj geopolitičkoj stvarnosti kontraproduktivni za one koji ne mogu odustati od njih”, istakla je Zaharova u saopćenju.

Nove sankcije i Evropske unije

SAD je u utorak uveo sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog situacije s Aleksejem Navaljnim.

Washington je pooštrio ograničenja na izvoz u Rusiju i na crnu listu upisao 14 institucija.

Kako je saopćeno, SAD prekinuti pružati svaku vrstu pomoći Moskvi, osim hitne humanitarne.

Vašington zabranjuje finansijskim institucijama američke vlade da daju kredite Rusiji, kao i izvoz odbrambenih tehnologija u tu zemlju.

Nešto ranije je Evropska unija uvela nove sankcije Rusiji zbog Navaljnog.

Izvor: Agencije