Još jedan jak zemljotres pogodio Grčku

Novi snažan zemljotres jačine 5,2 stepena po Rihterovoj skali pogodio je Grčku, nakon prvog magnitude 6,2 stepeni.

(EMSC)

Novi snažan zemljotres jačine 5,2 stepena po Rihterovoj skali pogodio je Grčku, nakon prvog koji se desio u srijedu ujutro, objavila je agencija Reuters.

Potres se, kako je naveo Geodinamički institut Nacionalne opservatorije u Atini, dogodio u Elasoni, a epicentar je lociran na dubini od 22 kilometra.

Večerašnji zemljotres, koji je zabeležen poslije 18.30 sati po lokalnom vremenu, dogodio se na istom području kao i jak potres jutros u 11.15 sati sa epicentrom blizu Soluna.

Prema podacima Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), jutrošnji potres bio je magnitude 6,2 stepeni. Ranije je bilo objavljeno kako je magnituda iznosila 6,9 ili 5,9 stepeni.

Ovaj zemljotres zabilježen je na dubini od deset kilometara i da je najbliži veći grad Larisa koji se nalazi 23 kilometra sjeverozapadno od ove tačke.

Njemački Istraživački centar za geonauku objavo je kako je potres bio magnitude 6,0, sa dubinom od 10 kilometara, dodaje Reuters.

Svjedoci navode kako se potres osjetio i u susjednim državama Albaniji, Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Panika na ulicama

U Larisi su ljudi istrčali na ulice, a jedan od stanovnika po imenu Dimitris (46) za Al Jazeeru je rekao:

„Vodio sam i odjednom se sve počelo tresti, bilo je jako strašno“.

Njegov godinu dana mlađi sugrađanin Giorgos govori: „Mislio sam da će pod propasti. Zemljotres je trajao i trajao, stabla na ulici su se tresla kao luda. Nisam znao šta da radim.“

Navodi se dalje kako se situacija u gradu brzo smirila.

Grčki seizmolog Vassilis Karathanasis za državnu TV stanicu je naveo kako se potres osjetio širom države.

Izvor: Al Jazeera i agencije