Papa u petak dolazi u Irak

Poglavar Rimokatoličke crkve u Iraku želi izraziti solidarnost s kršćanima i s ostalih 40 miliona Iračana.

Gotovo 1.650 kilometara papa Franjo će preći u tri dana, uglavnom zračnim prevozom (EPA)

Papa Franjo je rekao da neće odustati od putovanja u Irak od 5. do 8. marta pošto su u srijedu najmanje dvije rakete pale na američku bazu na zapadu zemlje, pri čemu je poginula jedna osoba.

“Idem u Irak kao hodočasnik”, rekao je Sveti Otac nakon uobičajene audijencije srijedom, istakavši da se želi “susresti s narodom koji je toliko propatio i s tom mučeničkom Crkvom”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Molim vas da me na ovom putovanju pratite molitvom (…) Irački narod nas očekuje, očekivao je i Ivana Pavla II. kojemu je bilo zabranjeno poći tamo. Ne možemo narod i drugi put razočarati”, dodao je Papa rođen u Argentini.

Papa Franjo želi tako ispuniti obećanje Poljaka Ivana Pavla II. koji je 1999. otkazao pohod Iraku nakon neuspješnih pregovora s predsjednikom Sadamom Huseinom.

Papa Franjo je ovu izjavu dao tek nekoliko sati nakon raketiranja u Iraku u kojemu je jedna osoba izgubila život.

Najmanje je deset raketa palo u srijedu ujutro na bazu na zapadu Iraka u kojoj su stacionirani američki vojnici, usmrtivši civila koji je radio za vojsku.

Historijska posjeta

Papa Franjo počinje u petak prvu u historiji papinsku posjetu Iraku, što je čin solidarnosti s tamošnjom kršćanskom zajednicom i simboličan gesta prema muslimanima.

Papin pohod održava se u vrijeme kad se Irak, razoren desetljećima sukoba, suočava s drugim smrtonosnim valom pandemije korona virusa, ali i ponovnim izbijanjem nasilja, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Progoni su već prorijedili kršćansku zajednicu u Iraku – jednu od najstarijih u svijetu – koja je 2003. godina imala oko 1,5 miliona vjernika, a danas ih je oko 400.000.

Gotovo 1.650 kilometara papa Franjo će preći u tri dana, uglavnom zračnim prevozom.

Poglavar Rimokatoličke crkve u Iraku želi izraziti solidarnost s kršćanima i s ostalih 40 miliona Iračana.

Crkva stoji uz one koji pate

Od glavnog grada Bagdada do svetišta u Najafu duž ulica već su istaknuti natpisi uz portret pape i arapski naziv “Baba al-Vatican”.

Od Ura na jugu, rodnog mjesta Abrahama (Ibrahima), koji je velika ličnost u sve tri velike monoteističke religije, do ratom poharanih kršćanskih gradova na sjeveru, popravljene su ceste i dotjerane crkve u zabačenim dijelovima u koje nikada nije kročio tako visoki crkveni zvaničnik.

“Papina je poruka da Crkva stoji uz one koji pate”, rekao je nadbiskup Mosula i Akre, dominikanac Michaeel Najeeb Moussa.

“Uputit će snažne riječi upravo ovdje, u Iraku, gdje su počinjeni zločini protiv čovječnosti i genocid”, dodao je.

Izvor: Agencije