Palestina na meti kritika zbog vakcinacije političara i fudbalera

Dokumentovani su slučajevi davanja vakcine na osnovu posredovanja i ličnih odnosa.

Više puta je rečeno da će se prvo imunizovati zdravstveni radnici i stariji pacijenti (EPA)

Odluka Palestinske uprave da iz svojih malih zaliha vakcina izdvoji dio za vakcinisanje visokih zvaničnika, fudbalera i drugih poznatih ličnosti izazvala je kritike i podstakla zabrinutost za korupciju u vrijeme kada nastoji zaustaviti naglo širenje zaraze.

Više puta je rečeno da će se prvo imunizovati zdravstveni radnici i stariji pacijenti koji su u najvećoj opasnosti da teško obole ili umru.

Međutim, kako prenosi Beta, pozivajući se na AP, do sada je nabavljeno dovoljno doza da se vakciniše samo 6.000 od gotovo pet miliona stanovnika.

‘Objasniti kriterije za distribuciju’

„Od početka smo se usredsredili na zdravstvene radnike, ali ih ima oko 100.000 na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi. To nije dovoljno”, rekla je palestinska ministrica zdravlja Mai Alkaila novinarima.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je osiguralo još desetke hiljada doza preko programa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za pomoć siromašnim zemljama i ugovora sa farmaceutskim kompanijama, ali isporuka još nije bilo.

Izrael se u međuvremenu suočio sa međunarodnim kritikama jer svoje velike zalihe nije podijelio sa Palestincima na teritorijama koje kontroliše više od pola stoljeća, već je dao samo 2.000 doza vakcina Moderne Palestinskoj upravi.

Nezavisna komisija za ljudska prava (ICHR) i Aman, druga palestinska organizacija koja promoviše transparentnost, su objavile saopštenja u kojima pozivaju palestinsku vladu da objasni kriterije za distribuciju vakcina.

ICHR je naveo da je dokumentovao slučajeve davanja vakcine “na osnovi posredovanja i ličnih odnosa bez poštovanja medicinskog prioriteta”, kao i slučajeve u kojima su zvaničnici pomogli svojim rođacima da dobiju vakcine.

Ministrica je rekla da je 2.000 doza isporučeno u pojas Gaze u kojem vlada Hamas i koji je pod blokadom Izraela i Egipta.

Obezbjeđenje, fudbaleri i studenti

Ona je također navela da je još 200 doza poslano na dvor u susjedni Jordan, ali nije objelodanila detalje.

Od preostalih 9.800 doza 90 posto je dato zdravstvenim radnicima, ostatak za sigurnosne snage koje čuvaju 85-godišnjeg palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i premijera Mohammada Shtayyeha.

Vakcine su također date visokim članovima Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) starijim od 65 godina i javnim službenicima koji se pripremaju za izbore u maju, rekla je ministarka.

Dobili su ih i članovi nacionalnog fudbalskog tima kako bi mogli predstavljati Palestince na međunarodnim utakmicama i studenti kojima je potrebna potvrda o vakcinaciji za studiranje u inostranstvu.

Ministrica je potvrdila da je bilo grešaka jer su vakcine dobila i dva novinara, ali je rekla da su oni postupili suprotno propisima i da su zato opomenuti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO