Njemački AfD potencijalno ekstremistička stranka

Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka uvrstio je Alternativu za Njemačku na listu stranaka potencijalno ekstremno desnog usmjerenja, što vlastima omogućava posmatranje stranke obavještajnim metodama.

Stranka se nikada nije distancirala od svojih ekstremista kao što je to Bjoern Hoecke, navode iz CDU-a (EPA)

Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka uvrstio je stranku Alternativa za Njemačku (AfD) na listu stranaka potencijalno ekstremno desnog usmjerenja, što vlastima omogućava posmatranje stranke obavještajnim metodama.

Direktor Ureda za zaštitu ustavnog poretka Thomas Haldenwang u srijedu je o odluci uvrštavanja AfD-a među potencijalno ekstremno desne stranke obavijestio čelnike pokrajinskih podružnica Ureda za zaštitu ustavnog poretka, javljaju njemački mediji, prenosi Hina.

Službeno ova odluka nije saopćena, jer se pred Upravnim sudom u Kelnu vodi proces kojim AfD želi spriječiti uvrštavanje na listu potencijalno desno radikalnih stranaka.

“S obzirom na proces koji je u toku i poštivanja suda, Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka se trenutno ne može izjasniti po ovom pitanju“, saopćeno je iz ovog ureda.

Ubacivanje informatora

Svrstavanje neke stranke na listu potencijalno ekstremističkih stranaka omogućava infiltriranje informatora unutar same stranke i njeno intenzivno praćenje obavještajnim mehanizmima.

Iz AfD-a su oštro reagirali na vijesti o uvrštavanju na listu potencijalno ekstremističkih stranaka.

“Postupak Ureda za zaštitu ustavnog poretka je skandalozan. Iako odluka još nije službena, ovaj ured ciljanim informiranjem medija utječe na konkurenciju među političkim strankama“, rekao je predsjednik AfD-a Tino Chrupalla.

Vladajuća Unija CDU/CSU smatra kako je AfD svojim postupcima sam doveo do ovog uvrštavanja.

„”Da Ured za zaštitu ustavnog poretka sada posmatra cijeli AfD ne čudi. Stranka se nikada nije distancirala od svojih ekstremista, kao što je to Bjoern Hoecke“, smatra unutrašnjopolitički glasnogovornik demokršćana u Bundestagu Mathias Middelberg.

Kaže kako bi stranka sve ovo mogla iskoristiti za proces vlastitog pročišćavanja i odricanja od radikalno desnih svjetonazora, istovremeno izrazivši svoju skepsu.

Slučaj stranke Ljevica

Ured za zaštitu ustavnog poretka je već prije mladež AfD-a uvrstio na listu potencijalno ekstremističkih stranaka.

Unutar stranke se već duže vrijeme vodi borba između umjerenijeg i ekstremnog krila stranke okupljenog oko Hoeckea.

AfD nije prva stranka koja je došla pod nadzor službe.

Ured za zaštitu ustavnog poretka je od 2007. do 2014. godine pratio stranku Ljevica (Linke) zbog sumnje da je imala ekstremističke tendencije vezane za njene korijene u bivšoj komunističkoj partiji nekadašnje istočne Njemačke.

Izvor: Agencije