Njemačkoj suverenitet Evrope nezamisliv bez Balkana

Budućnost zemalja Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji, navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Njemačka je ozbiljna u pogledu perspektive ulaska u Evropsku uniju sve zemlje Zapadnog Balkana (EPA)

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je, uoči predstojećih susreta sa šefovima diplomatije Zapadnog Balkana, da se ujedinjena Evropa ne završava vanjskim granicama Evropske unije, već da je strateški suverenitet Evrope nezamisliv bez uskih veza sa Zapadnim Balkanom.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zbog toga će, kako se navodi u saopćenju objavljenom na stranici Ministarstva, razgovarati tokom iduće dvije sedmice s albanskom ministaricom vanjskih poslova Oltom Džačkom, srbijanskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem i ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković.

Uz to, državni ministar Michael Roth sastat će se u prvoj polovini ove godine s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Ðorđem Radulovićem u Berlinu, prenosi Tanjug.

Privredni i investicijski plan Evropske komisije

“Pandemija je i dalje glavni izazov za sve zemlje u Evropi. Protiv pandemije se može boriti samo dugoročno bliskom razmjenom, međusobnom podrškom i zajedničkim rješenjima. Na početku pandemije 27 država članica EU-a sastavilo je paket u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde eura za podršku zemljama Zapadnog Balkana”, navodi njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kako se navodi, Evropska komisija je u oktobru 2020. predstavila privredni i investicijski plan u iznosu do devet milijardi eura kako bi pomogla regiji da se izbori s ekonomskim posljedicama pandemije te je dodatnih 70 miliona eura stavljeno na raspolaganje za vakcine ptoriv korona virusa.

“Njemačka je, također, ozbiljna u pogledu perspektive ulaska u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana. Zbog toga je važno nastaviti intenzivan rad na tom putu, utemeljen na reformama i podržavati ga. Od 2014. godine postoji važan komplementarni format za to u obliku Berlinskog procesa za približavanje Zapadnog Balkana EU”, navode iz ministarstva.

Ističu da to uključuje veoma konkretne, praktične korake, poput uspostavljanja Regionalnog ureda za saradnju mladih i stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta.

Savezna vlada će ovog ljeta biti domaćin Berlinskog procesa i nada se da će biti moguće održati sastanak uključenih zemalja u Berlinu.

Paralelno s razgovorima ministara Maasa i Rotha, specijalni izaslanik EU-a za dijalog Kosova i Srbije te regionalna pitanja Miroslav Lajčak nalazi se u posjeti zemljama regije.

Tansatlantska predanost pomirenju i demokratiji

“Prije samo nekoliko dana američki State Department naglasio je američku podršku ovom dijalogu koji vodi EU, a čiji je cilj postizanje normalizacije, kao i sveobuhvatan sporazum zasnovan na uzajamnom priznavanju.”

Navodi se i da izbor Joea Bidena za američkog predsjednika pruža priliku za ponovno uspostavljanje odlučne, transatlantske predanosti pomirenju, demokratiji i privrednom razvoju na Zapadnom Balkanu, kao i da u ovom kontekstu nova američka administracija s pravom očekuje da Evropa i Njemačka preuzmu veću odgovornost u neposrednom susjedstvu.

“Naše obećanje ostaje, da budućnost zemalja Zapanog Balkana leži u EU. Njemačka će ostati bliski partner svim zemljama Zapadnog Balkana, između ostalog u Berlinskom procesu. Ministar vanjskih poslova Maas i državni ministar Roth razgovorat će o tim i mnogim drugim važnim pitanjima u naredne dvije sedmice”, zaključuje se u saopćenju.

Izvor: Agencije